Barack Obama en una imatge d'arxiu d'un discurs als Estats Units (Foto: EFE)
Barack Obama en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)

Obama congela tots els actius financers iranians en territori nord-americà

Barack Obama firma un decret que congela tots els actius financers iranians en territori nord-americà, inclosos els del Banc Central de l'Iran. Aquestes sancions se sumen a altres adoptades en els últims mesos pel govern d'Obama per contrarestar el programa nuclear iranià, que per als EUA i els seus aliats occidentals amaga fins militars, cosa que nega Teheran. El president ha justificat les noves mesures "a la llum de les pràctiques fraudulentes del Banc Central de l'Iran i d'altres bancs per ocultar les seves transaccions" amb altres entitats sancionades, segons explica en una carta enviada al Congrés.

RedaccióActualitzat
En aquesta mateixa carta, Obama subratlla les "deficiències contra el rentat de diners" i el "risc permanent i inacceptable que representen per al sistema financer internacional les activitats de l'Iran". El novembre, el Tresor dels EUA va declarar el territori de l'Iran "jurisdicció de preocupació prioritària per rentat de diners".

Per la seva banda, la Unió Europea va acordar al gener imposar un embargament a les importacions de petroli des de l'Iran que prohibeix tot nou contracte i dóna de termini fins l'1 de juliol per posar fi als ja existents.

L'Iran s'ha convertit en el país més perillós per als Estats Units, a ulls dels seus ciutadans, mentre que ha passat a una segona posició la preocupació amb relació a la Xina, segons una recent enquesta del Centre d'Estudis Pew Research.

Encara que Obama s'ha mostrat reticent a una intervenció militar a l'Iran, també ha deixat clar que no es descarta cap opció per evitar que Teheran pugui desenvolupar una arma nuclear.

En una entrevista diumenge a la cadena NBC, Obama va dir que creu que Israel no ha decidit si atacarà o no l'Iran, tot i els informes que indiquen que el secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta, està convençut que l'atac és imminent.
Anar al contingut