Washington

Obama commuta la pena a la font de Wikileaks, Chelsea Manning

L'exsoldat estava condemnada a 35 anys de presó i serà alliberada el mes de maig vinent

Actualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat la commutació de la pena a l'exsoldat Chelsea Manning, que l'any 2010 va filtrar una quantitat rècord de documents secrets a Wikileaks mentre era analista d'intel·ligència militar.

Manning, que es deia Bradley, va començar a la presó un tractament de canvi de sexe per ser dona i va intentar suïcidar-se en dues ocasions. Estava condemnada a 35 anys de presó i serà alliberada el mes de març.

Durant el judici, Manning es va declarar culpable i va demanar perdó per la filtració de documents de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i diversos cables del Departament d'Estat. La seva condemna va ser la més alta que hi ha hagut mai per una filtració als mitjans de comunicació.

En total, Obama ha anunciat, quan falten tres dies perquè acabi el seu mandat, la commutació de la pena a 209 persones i el perdó a 64 més.

Reaccions a la xarxa

Minuts després de saber-se la commutació de la pena, Wikileaks ha qualificat la decisió d'Obama de "victòria":

 

 

També l'exanalista de l'Agència Nacional de Seguretat Edward Snowden ha felicitat Manning. Snowden, que també va filtrar una gran quantitat de documents secrets, ha demanat a l'exsoldat que aguanti "una mica més":

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut