Washington

Obama anuncia progressos per reduir l'amenaça nuclear, però adverteix que encara hi ha riscos

La Cimera per la Seguretat Nuclear de Washington tanca amb la crida del president nord-americà a fer tot el possible per evitar que grups terroristes com Daesh obtinguin el material necessari per fabricar una arma nuclear

RedaccióActualitzat

La cimera mundial sobre seguretat nuclear de Washington acaba amb la incertesa sobre la continuïtat d'aquest procés un cop Obama abandoni la Casa Blanca. Tot i que s'ha creat un grup de contacte específic per impulsar els avenços fets, caldrà veure si futures administracions mantindran aquesta qüestió com una qüestió d'alta prioritat. Obama ha estat el gran impulsor d'aquestes cimeres des del 2010.

La cimera ha estudiat, entre altres qüestions, mesures per evitar que material nuclear pugui caure en mans dels jihadistes de Daesh, l'autoanomenat Estat Islàmic.

El president dels Estats Units, Barack Obama, creu que s'han fet progressos per reduir l'amenaça nuclear al món, però ha advertit que encara hi ha riscos.

Segons ha dit Obama en l'obertura de la cimera, 102 països han ratificat un tractat per protegir el material nuclear. Aquest tractat, quan entri en vigor, farà molt més difícil que aquest material pugui caure en mans de grups terroristes. Però Obama ha advertit que unes dues mil tones de material nuclear en instal·lacions civils i militars no estan protegides de forma adequada:

"Hi ha centenars d'instal·lacions militars i civils arreu del món, unes 2.000 tones de materials nuclears, i no tots tenen una seguretat adequada. Només el tros més petit de plutoni, de la grandària d'una poma, podria matar i ferir centenars de milers de persones innocents.

El president nord-americà ha remarcat la importància de l'acord nuclear amb l'Iran:

"Tot i que continuen les amenaces nuclears al món, que és el tema d'aquesta cimera, l'acord amb l'Iran ens recorda que, quan la comunitat internacional està unida, pot progressar la nostra seguretat comuna."

Davant de líders de 50 països, Obama ha recordat que els autors dels atemptats de Brussel·les tenien també com a objectiu centrals nuclears de Bèlgica i ha mostrat preocupació pels intents de Daesh i Al-Qaeda d'apoderar-se d'arsenals atòmics.

En l'agenda de la cimera, també hi havia el desafiament nuclear de Corea del Nord. En les últimes hores, aquest país ha assegurat que mantindrà el seu programa.

L'absència de Rússia a la cimera, però, evidencia les dificultats d'un procés que, com reconeixia el president, necessita la col·laboració entre les dues potències nuclears. Així i tot, Obama valorava haver aconseguit començar el procés:

"No serà ràpid fer realitat la nostra visió, potser jo no ho veuré, però hem començat. Els arsenals nuclears dels Estats Units i Rússia estan en el camí de ser els més reduits en sis dècades."

Sopar i reunions bilaterals, pròleg de la cimera

L'amfitrió, Barack Obama, ha ofert aquest dijous un sopar de benvinguda als líders i representants de més de mig centenar de països convidats a la cimera. Després dels atacs de Brussel·les i París, a la Casa Blanca preocupa la capacitat de resposta d'Europa al risc d'atacs contra les grans ciutats, i consideren essencial augmentar la cooperació transatlàntica.

De l'amenaça terrorista, Obama n'ha parlat també en diversos contactes bilaterals, com el que ha mantingut amb el seu homòleg francès, François Hollande. Obama ha lloat la determinació d'Hollande en la lluita contra el terrorisme i ha afegit que Estat Islàmic ha de ser acorralat a Síra i l'Iraq. Hollande, per la seva banda, ha afirmat que la reculada del grup jihadista els darrers mesos ha estat gràcies als atacs aeris de la coalició liderada pels Estats Units.

Obama també s'ha trobat amb el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan. Obama s'ha vist amb Erdogan en un moment tens de les relacions, perquè els dos països cooperen en la lluita contra els jihadistes a Síria, però estan dividits pel que fa al suport de Washington a les milícies kurdes del nord sirià, que per Ankara són terroristes.

El president nord-americà ha expressat a Erdogan el condol per l'atemptat a Diyarbakir, amb 7 morts i prop de 30 ferits.

Manifestació antinuclear a Washington

Més d'un centenar de manifestants han demanat aquest divendres l'eliminació de les 15.000 armes atòmiques que hi ha al món, amb motiu de la IV Cimera de Seguretat Nuclear que reuneix a Washington als líders de més de 50 països. Un gran globus amb forma de míssil nuclear s'alçava al centre de la Plaça McPherson de Washington, punt triat per a la protesta antinuclear, molt a prop del centre de convencions on el president dels Estats Units, Barack Obama, es reunia amb els líders mundials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut