Washington

Obama anuncia la fi de la crisi i demana que es redueixin les desigualtats

Al seu discurs de l'Estat de la Unió, el president nord-americà insta el Congrés que posi fi a l'embargament a Cuba i reclama més poders per lluitar contra els ciberatacs

RedaccióActualitzat

Discurs triomfalista d'Obama davant les dues cambres del Congrés. Barack Obama ha donat per acabat el temps de crisi en aquest destacat discurs de l'Estat de la Unió i ha dit que ara cal repartir millor la riquesa entre els nord-americans. Diu que s'han de reduir les desigualtats i apujar els impostos als més rics, unes propostes que toparan amb un poder legislatiu controlat pels republicans. En política internacional, Obama també ha demanat que s'acabi l'embargament a Cuba i ha reclamat més poders per lluitar contra els ciberatacs. També ha apostat per mantenir les sancions contra Rússia, tot el contrari que amb l'Iran, on veu millor la via diplomàtica.

Aquest ha estat el primer discurs d'Obama amb un auditori majoritàriament hostil, de majoria republicana, que ni s'ha aixecat i amb prou feines ha aplaudit en algun moment. El president dels Estats Units s'ha mostrat optimista, reforçat per primer cop en el seu mandat per les bones xifres econòmiques. Ha repassat els èxits i ha deixat clar que és hora de girar full: "Per tot el que hem resistit, per tota la determinació i tota la feina que hi hem posat, per la feina que tenim al davant, sapigueu que l'ombra de la crisi se n'ha anat i que l'Estat de la Unió és fort."

Conscient que el creixement econòmic no s'ha traslladat a tothom, els salaris no s'han apujat, les condicions laborals no han millorat, Obama apunta cap a la classe mitjana i llança diferents objectius: "Abaixaré els impostos a les famílies treballadores per tornar-los a posar a la butxaca milers de dòlars cada any. Emprendré noves accions perquè cada estat pugui aprovar les seves pròpies lleis de baixes remunerades. Enviaré al Congrés un audaç i nou pla per reduir a zero els costos dels col·legis comunitaris."

Són propostes que mobilitzen les bases demòcrates i satisfan l'ala més progressista del seu partit. Obama també s'ha mostrat molt segur en política internacional: les negociacions amb l'Iran, la coalició internacional contra el terrorisme jihadista i la nova etapa de relacions amb Cuba després, entre altres, de l'alliberament d'un agraït Alan Gross.

Obama s'ha mostrat segur i confiat mentre ha estès la mà als republicans en els terrenys on hi ha consens: infraestructures i comerç. Però el president ha llançat diverses amenaces de veto -cosa no habitual en aquests discursos- i ha deixat clar que, de moment, és ell i no pas la majoria republicana qui segueix marcant el pas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut