Un agent de la Guàrdia Nacional de Louisiana treballa per evitar que s'escampi la taca de petroli. (Foto: Reuters)
Washington aixeca la moratòria a noves prospeccions i Brussel·les en proposa una a Europa. (Foto: Reuters)
Washington

Obama aixeca la moratòria a les perforacions petroleres al golf de Mèxic

La Casa Blanca ha anunciat l'aixecament de la moratòria que impedeix l'obertura de noves plantes d'exploració i perforació de petroli al golf de Mèxic, imposada pel president Barack Obama el 27 de maig, després de l'accident de la plataforma de BP davant les costes de Louisiana, en què van morir 11 treballadors i que va ocasionar l'abocament de l'equivalent a 4,9 milions de barrils de cru a l'oceà. Mentre a Washington es prenia aquesta decisió, a Brussel·les la Comissió Europea decidia, pel contrari, proposar una moratòria a les noves perforacions petroleres en alta mar per tal de garantir les mesures de seguretat en aquest tipus d'instal·lacions i evitar una catàstrofe com la registrada al golf de Mèxic.

Actualitzat
"He decidit que és apropiat aixecar la moratòria a les perforacions petroleres en el golf de Mèxic", ha dit en una conferència de premsa el secretari de l'Interior, Ken Salazar, que ha basat la seva decisió en un informe de l'encarregat de regular les perforacions, Michael R. Bromwich.

Després de l'accident, el president va eliminar l'Agència de Gestió Mineral, dependent del Departament de l'Interior. Diversos informes interns del govern, iniciats durant la presidència de George Bush, van revelar una agència corrupta, amb un sistema de concessió de llicències viciat i regit pel nepotisme.

L'aixecament de la moratòria no implica que hi hagi d'haver noves exploracions en les pròximes setmanes. La Casa Blanca ha anunciat que imposarà noves normes per concedir permisos, i quan les anunciï, les empreses hauran de modificar les sol·licituds per complir amb elles.

Brussel·les proposa una moratòria a les noves perforacions

Pel contrari, la Comissió Europea, per la seva banda, decidia aquest dimarts proposar una moratòria a les noves perforacions petroleres en alta mar per tal de garantir les mesures de seguretat en aquest tipus d'instal·lacions i evitar una catàstrofe com la registrada al golf de Mèxic.

Segons una font comunitària, el col·legi de comissaris ha donat suport a la proposta del titular d'Energia, l'alemany Günther Oettinger, que demà donarà a conèixer els detalls del pla en una roda de premsa. Des de l'abocament provocat per la plataforma de BP al golf de Mèxic, Oettinger ha defensat la necessitat de reforçar les garanties de seguretat a Europa, en considerar que les normes amb què compta la Unió en aquests moments no cobreixen per complet tots els aspectes de gestió de riscos, prevenció i seguiment després d'un desastre. El comissari considera necessari aclarir les causes exactes de l'accident de la plataforma de BP i les seves greus conseqüències, i aposta per això per prohibir temporalment les noves perforacions.

Davant la postura que defensa Brussel·les, el ple del Parlament Europeu va rebutjar la passada setmana la idea d'una moratòria, que sí que comptava amb el suport de la comissió parlamentària de Medi Ambient. L'Eurocambra va donar suport, per contra, a una resolució més general a favor de reforçar la legislació europea per garantir la seguretat de les perforacions petroleres a la UE.

Els eurodiputats van donar suport a la idea d'imposar una obligació d'assegurança a tota la UE i un fons d'emergència europeu per indemnitzar els afectats per possibles catàstrofes, ja que un abocament en aigües de la Unió Europea tindria conseqüències desastroses no només per al medi ambient sinó també per a activitats com la pesca i el turisme.
Anar al contingut