Washington

Obama accepta explorar "seriosament" la via diplomàtica abans d'intervenir militarment a Síria

La Casa Blanca ha assegurat que el president dels EUA, Barack Obama, ha parlat amb els seus homòlegs francès i britànic per "explorar seriosament la viabilitat de la proposta russa de posar totes les armes químiques sirianes sota el control internacional". Si aquesta via fructifica, es descartaria la intervenció militar a Damasc.

RedaccióActualitzat
La via diplomàtica es dibuixa amb força en el conflicte a Síria. L'amenaça dels Estats Units d'intervenir militarment a Damasc després de la matança de més de mil civils amb armes químiques queda relegada ara a la possibilitat que Bashar al-Assad entregui tot el seu armament químic.

Un portaveu de la Casa Blanca ha confirmat aquest dimarts que el president Barack Obama ha acceptat asseure's a discutir aquesta solució amb el Consell de Seguretat de l'ONU. El punt de partida per a aquest diàleg és el pla que Rússia està dissenyant amb Síria per posar totes les armes químiques del règim sirià sota el control internacional. Un pla, per cert, que té el suport de la Xina, un altre aliat de Síria i que també té veu i vot al Consell de Seguretat de Nacions Unides.

Washington també mira a París, on el govern de François Hollande ha redactat una proposta de resolució per sotmetre-la a consideració del Consell de Seguretat de l'ONU. A banda de demanar l'entrega de tot l'arsenal químic, també demana que es condemni la massacre comesa.

El debat, però, haurà d'esperar. El Consell de Seguretat ha suspès la reunió extraordinària d'urgència prevista per aquest dimarts per abordar la situació a Síria. La trobada s'ha cancel·lat per motius que no han transcendit, una hora abans que comencessin les consultes a porta tancada. Rússia havia convocat la reunió després que el Regne Unit, els EUA i França han anunciat que volien presentar una resolució aquest mateix dimarts al Consell per "examinar" la proposta russa que les armes químiques sirianes quedin sota control internacional.

La Casa Blanca ha assegurat que el president Obama ha parlat tant amb Hollande com amb el primer ministre britànic, David Cameron, sobre la proposta russa i que "han acordat treballar colze a colze, i en contacte amb Rússia i la Xina, per explorar seriosament la viabilitat de la proposta russa de posar totes les armes químiques sirianes i materials relacionats sota el control internacional per assegurar-ne la veritable destrucció".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut