Bloc del carrer Ventalló de Barcelona en el que hi ha 4 pisos que una sentència obliga a convertir en habitatges turístics (Google Street View)

Noves sentències obliguen Barcelona a admetre més pisos turístics

El govern municipal admet 3 sentències que afecten 6 habitatges, però una informació periodística ho eleva a 7 sentències i 12 habitatges

Hi ha més sentències que obliguen l'Ajuntament de Barcelona a admetre més pisos turístics, a banda de la que afecta els 120 habitatges d'un gran bloc del carrer Tarragona.

Serien 7 sentències i les haurien emès 4 jutges diferents de l'Audiència de Barcelona, però afectarien només 12 habitatges a diferents punts de Barcelona.

Ho ha avançat aquest dijous el diari El Periódico, que ha afirmat que aquests habitatges són a districtes com Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó o Sants-Montjuïc.  

Com en el cas del carrer Tarragona, serien casos tramitats entre la sentència judicial que va tombar el pla que regula aquest sector, el PEUAT, i la segona versió d'aquest pla.

Això va ser el 2019 i, segons el diari, la primera sentència contrària al consistori s'hauria emès el juliol, i entre gener i març haurien arribat la resta.


L'Ajuntament vol evitar haver d'aplicar les sentències

L'Ajuntament de Barcelona ha admès el cas de 6 pisos dels 12 totals, que corresponen a les 3 sentències de les quals El Periódico precisa l'adreça dels habitatges, als carrers Muntaner i Ventalló, i a la plaça Santa Madrona.

Fonts del govern municipal han dit que són sentències que no comparteix "de cap manera", i que treballen per evitar haver d'admetre el seu ús turístic:

"Estem buscant totes les escletxes possibles per evitar que aquests pisos es converteixin en habitatges d'ús turístic i preservar que continuïn sent habitatges per als veïns i veïnes."

Segons han dit, només una de les 3 sentències és ferma, i per això només han introduït al cens de pisos turístics l'únic habitatge que hi està relacionat, mentre els 5 restants no ho han fet perquè consideren que les dues sentències relacionades no són fermes encara.

El govern municipal no ha confirmat la resta de sentències esmentades pel diari, que són 4 i que afectarien 6 habitatges més.


Reclama "canvis legislatius" per poder revocar llicències

Aquestes fonts han reclamat "canvis legislatius urgents" de la Generalitat, amb una llei que permeti "revocar llicències vigents de pisos turístics".

En aquest sentit, asseguren que a Barcelona han aconseguit mantenir "congelades" les llicències al voltant de les 9.500, però que a la resta de Catalunya la xifra s'ha disparat els últims anys:

"Hem passat de només 702 habitatges d'ús turístic el 2012 a gairebé 100.000 censats l'any 2023. Aquestes dades constaten que es tracta d'una qüestió que requereix una legislació robusta a nivell de país."

8 llicències menys al bloc del carrer Tarragona

Pel que fa al bloc del carrer Tarragona, l'Ajuntament ha anul·lat les llicències de 8 pisos més, de manera que, dels 120 inicials, ara en quedarien 43 amb llicència vigent.

L'argument que ha fet servir per anul·lar-ne 77 ha estat que la propietat, la immobiliària Gallardo, no les ha utilitzat després de 3 mesos d'haver-les concedit, el termini establert legalment.

Les últimes 8 les ha anul·lat després que inspectors municipals hagin certificat que en aquests pisos, i també en els 69 previs, encara hi viuen llogaters amb contracte vigent.

Problemàtica preferent en la campanya electoral

Ara caldrà veure si la propietat del bloc del carrer Tarragona posa recursos, quina és l'evolució i el recorregut d'aquests recursos, i també dels potencials procediments judicials que se'n puguin derivar.

El debat al voltant dels pisos turístics a Barcelona i la relació amb les problemàtiques del mercat de lloguer i de l'habitatge en general ha estat una de les temàtiques principals en la precampanya electoral.

Per tant, gairebé segur que la campanya, que comença aquest dijous a la nit, s'hi centrarà en bona part.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
Anar al contingut