Noves proves pericials certificarien l'espionatge amb Pegasus a tres membres d'Òmnium

Almenys 6 jutjats d'instrucció de Barcelona tenen o han tingut causes obertes en aquest cas

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Bassa i Alemany

Redactora de la secció de Política de TV3

Actualitzat

La defensa dels tres membres d'Òmnium Cultural que van ser espiats pel programari Pegasus han incorporat a la causa noves proves que constatarien la infecció de programari.

Un any després d'esclatar el cas Pegasus, que afecta a més de 60 persones de l'entorn independentista, hi ha causes obertes en diferents jutjats d'instrucció sense que de moment s'estigui avançant en qui va ordenar l'espionatge.

Els nous informes pericials són el resultat de l'examen que un perit informàtic va fer davant de notari dels telèfons mòbils de l'exvicepresident d'Òmnium Marcel Mauri, la periodista i parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i la responsable l'àrea d'internacional de l'entitat, Elena Jiménez

Els informes, als quals ha tingut accés TV3, constaten que el programari Pegasus va poder accedir a dades privades dels seus mòbils: trucades, calendari, contactes, missatges i les aplicacions més populars: WhatsApp, Telegram, Skype o Facebook. També a la geolocalització i a pàgines web concretes a les quals van accedir els tres aparells infectats.

Per la defensa, que encapçala l'advocat Benet Salellas, aquesta prova corrobora l'informe de Citizenlab, el laboratori canadenc que juntament amb la publicació The New Yorker, van destapar el cas. I també el d'Amnistia internacional que va fer una segona comprovació.

Com que se certifica la infecció, la defensa dels tres afectats insta el jutjat d'instrucció 21, que porta el cas, a desllorigar-lo. L'objectiu és investigar ara qui va ordenar l'espionatge.

Un any de Pegasus

Aquesta setmana també s'ha admès un recurs perquè s'investigui NSO, l'empresa amb seu a Israel propietària del programari. El grup NSO ofereix Pegasus només a governs i a agències de seguretat. Exclusivament i oficialment, ho fa per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat.

Ja ha fet un any de l'esclat del cas Pegasus, en què més de 60 independentistes van denunciar que van ser espiats. El govern espanyol ha admès l'espionatge a 18 d'ells amb l'aval de la justícia.

Actualment, a Catalunya hi ha almenys sis jutjats d'instrucció que han tingut causes obertes sobre el cas. També hi ha causes obertes a Madrid. Els advocats demanen que s'agrupin totes en una de sola i denuncien l'enquistament de la investigació.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàÒmnium CulturalEspionatgePegasus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut