Noves conclusions sobre el perill del bisfenol A, encara present als envasos d'aliments

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària torna a posar el focus en el bisfenol A, una substància química present en la fabricació d'envasos alimentaris

Marta CatafalActualitzat

La Unió Europea ja fa temps que alerta del perill que suposa per la salut el bisfenol A (BPA), una substància química present en la fabricació d'envasos alimentaris. Es troba a les ampolles grans de plàstic de policarbonat i a les llaunes de begudes i també de conserves.

Fins a 800 estudis científics han constatat que aquest additiu pot tenir un greu impacte sobre la salut dels consumidors si es sobrepassa la ingesta diària tolerable. Un consum que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (l'EFSA) rebaixa ara als 0,2 nanograms, una quantitat 20.000 vegades inferior a la recomanada en el darrer informe del 2015.

En aquell moment, els científics van advertir que el valor de la ingesta diària tolerable era temporal i que feia falta més dades concloents sobre els efectes tòxics del BPA. Unes dades que s'han publicat aquest 2023.

L'organisme europeu assegura que l'exposició mitjana i elevada al bisfenol A pot afectar els consumidors de totes les edats.

"Destaquem possibles efectes especialment sobre el sistema immunitari. Existeix un risc potencial per a la salut que està relacionat principalment amb la inflamació pulmonar al·lèrgica i trastorns autoimmunes", explica Sandra Raineri, experta de l'Autoritat Europea de Salut Alimentària.

L'EFSA no regula. S'ocupa de posar damunt la taula les investigacions. "Està en mans dels estats membres i la Comunitat Europea fixar mesures per garantir la salut pública", diu Raineri.

Sense una regulació europea

Per la Fundació Prevenció Residus i Consum (Rezero), aquesta alerta de l'EFSA hauria d'accelerar la regulació europea del bisfenol A. Encara que la legislació espanyola el prohibeix, asseguren que aquesta substància no s'ha eliminat de les prestatgeries dels establiments comercials.

"No es veu realment aquest canvi a nivell dels productes de consum i quan anem a comprar continuem emportant-nos a casa aquest tipus de substàncies nocives per a la salut", explica la directora general de Rezero, Rosa Garcia.

Garcia afegeix: "El hàndicap que tenim amb els productes químics és que tot i que les administracions a un ritme lent regulin i prohibeixin determinades substàncies, la indústria química ràpidament sintetitza altres productes amb un altre nom, però que tenen el mateix risc per a la salut".

El bisfenol encara es present a llaunes de begudes i de conserves
El bisfenol encara és present a llaunes de begudes i de conserves (Unsplash)

Una substància perillosa

No és nova la perillositat del bisfenol A per a la salut, però Sandra Raineri de l'EFSA aclareix que "un perill no és un risc". "Perquè sigui un risc s'ha de fer una avaluació molt exhaustiva que ha de tenir en compte l'exposició del consumidor a aquesta substància i la ingesta diària".

En aquest sentit, Rosa Garcia de Rezero diu que "a nivell europeu hi ha dos principis que no es compleix: el de la precaució perquè si es sospita que una substància és nociva no s'hauria d'usar i el del dret a la protecció de la salut de les persones".


L'alternativa: comprar a granel i els envasos de vidres

Rezero recomana consumir amb criteris de prevenció, i per això aconsellen comprar a granel i en lloc dels plàstics i les llaunes, optar pels envasos alimentaris de vidre.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut