L'edifici del Parlament de Nova Zelanda, a Wellington (Reuters/Praveen Menon)
L'edifici del Parlament de Nova Zelanda, a Wellington (Reuters/Praveen Menon)

Nova Zelanda suma 100 dies des que va eliminar la Covid sense cap contagi local

El país només té 23 casos actius, tots de viatgers detectats als aeroports i posats en quarantena

Cap hospitalitzat, cap contagi en les últimes 24 hores, cap mort en els últims dies... i només 23 casos actius, tots importats per viatgers. Aquesta és la radiografia de l'epidèmia de Covid-19 a Nova Zelanda, que avui marca 100 dies des que es va declarar lliure de coronavirus.

Nova Zelanda, amb prop de cinc milions d'habitants i una densitat de població de 18 persones per quilòmetre quadrat, té 22 morts registrades per SARS-CoV-2 en sis mesos de pandèmia. En total han tingut 1.569 casos i la seva gestió de la crisi ha estat elogiada a nivell global.

La primera ministra, Jacinda Ardern, va decidir aplicar un confinament estricte a finals de març, quan el país comptava només un centenar de casos. El país va passar de 102 contagis el 22 de març a 929 casos actius el 6 d'abril, segons les dades de Worldometers. Des de llavors, el país ha frenat l'epidèmia en sec.

El confinament va durar aproximadament un mes. A finals d'abril el van aixecar demostrant bons resultats en la lluita contra el coronavirus. De fet, la gestió d'Arden va ser molt elogiada, com la d'altres dones al capdavant de la crisi.

Això sí, el confinament també van tenir episodis criticats, com quan el ministre de Salut es va saltar les restriccions per anar en bicicleta a la platja.

El 8 de juny el país va aconseguir bandejar el coronavirus: 0 casos actius. Aquell dia, Arden declarava el país "Covid free". Les xifres deixen clar l'encert de la gestió del virus: no hi ha morts des del 28 de maig i el nombre de morts per cada milió d'habitants és només de 4. Tot i que els països fan de mal comparar per la diversitat de factors que afecten la malaltia, si mirem a Suècia, un país amb una densitat de població similar a Nova Zelanda, hi ha 570 morts per cada milió d'habitants. A Catalunya, 1.600, amb més de 12.800 morts des de l'inici de la pandèmia.

Ara que fa 100 dies que Nova Zelanda va sotmetre el virus, hi ha 23 casos actius. Tots són de viatgers que han arribat al país ja contagiats, la majoria d'Austràlia i l'Índia. Els tenen tots localitzats i aïllats. Els últims dos casos són del 4 d'agost.

La situació és tan plàcida, que fins i tot els partits fan campanya pensant ja en les eleccions parlamentàries del 19 de setembre. Campanyes, fins i tot, sense mascaretes:

Simpatitzants del partit laborista de Jacinta Arden en un míting
Simpatitzants del partit laborista de Jacinta Arden en un míting (EFE/EPA/David Rowland)

Del que no ha escapat Nova Zelanda és de la dicotomia entre salut i economia. La salut, amb un sistema de sanitat pública, hi ha sortit guanyant, però el país viu problemes econòmics similars als d'altres estats, amb un descens del turisme i un augment de l'aïllament de l'entorn que, de moment, el govern no es planteja aixecar.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut