Nova Zelanda prohibeix rifles d'assalt i armes semiautomàtiques després de l'atemptat
Els rifles d'assalt i les armes semiautomàtiques quedaran prohibits a Nova Zelanda abans d'un mes (Reuters)

Nova Zelanda prohibeix rifles d'assalt i armes semiautomàtiques després de l'atemptat

La primera ministra, Jacinda Ardern, anuncia també un programa de recompra d'armes valorat en més de 120 milions d'euros

Juli RodésActualitzat

Nova Zelanda prohibirà els rifles d'assalt i les armes semiautomàtiques com les utilitzades divendres passat per un home que va atacar dues mesquites de la localitat de Christchurch. L'anunci l'ha fet aquesta matinada, en una roda de premsa, la primera ministra, Jacinda Ardern.

"El 15 de març la nostra història va canviar per sempre. Ara, les nostres lleis, també. Anunciem avui accions en nom de tots els neozelandesos per enfortir les nostres lleis sobre armes de foc i fer del nostre país un lloc més segur."

"Totes les armes semiautomàtiques utilitzades durant l'atac terrorista del 15 de març seran prohibides."


En concret, quedarà prohibida la tinença d'armes semiautomàtiques de tipus militar i els rifles d'assalt, i també es prohibiran els carregadors d'alta capacitat i la resta de parts i accessoris que s'utilitzen per convertir les armes convencionals en semiautomàtiques.

Ardern ha explicat que la intenció del govern és fer efectiva la prohibició abans d'un mes, l'11 d'abril.

 

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha anunciat, en roda de premsa, la reforma de la llei d'armes (Reuters)

 

També que, al mateix temps, es posarà en marxa un programa de recompra de les armes prohibides, que costarà fins a 200 milions de dòlars neozelandesos (més de 120 milions d'euros).

En la seva compareixença davant la premsa, la primera ministra s'ha mostrat convençuda que la majoria dels propietaris d'armes acceptaran la nova legislació.

"Crec fermament que la gran majoria de legítims propietaris d'armes a Nova Zelanda comprendran que aquests moviments responen a l'interès nacional i els faran seus."


La nova llei només establirà alguna excepció per als grangers, per a situacions molt concretes com el control de plagues o el sacrifici de bestiar.

La Federació de Grangers ja ha anunciat, en un comunicat, que dona suport a les restriccions anunciades pel govern, que consideren "l'única solució possible" tot i reconèixer que "no serà popular entre alguns dels nostres membres".

 

La reforma de la llei d'armes també prohibeix els accessoris per augmentar-ne la capacitat d'atac (Reuters)

 

Ardern també ha anunciat una pròxima reforma de la llei que modificarà les llicències i el registre de les armes.

Amb una població inferior a 5 milions d'habitants, es calcula que a Nova Zelanda hi ha entre 1,2 i 1,5 milions d'armes. D'aquestes, unes 13.500 serien semiautomàtiques de tipus militar.


Primers funerals

Aquest dijous es faran funerals per diverses víctimes de l'atemptat. Les primeres van ser enterrades dimecres. Divendres està previst que es faci un funeral múltiple.

 

Funeral per una de les víctimes de l'atac a dues mesquites de Christchurch (Reurters)

 

Divendres, d'altra banda, Ardern participarà en una pregària i en dos minuts de silenci convocats a Hagley Park, davant de la mesquita

d'Al-Noor, el temple atacat on van morir més persones.

De les 50 persones ferides en l'atemptat, 29 continuen hospitalitzades. D'aquestes, 9 estan greus, inclosa una nena de 4 anys.


Mesquites reobertes

Aquesta setmana la policia de Nova Zelanda ha custodiat les mesquites de Nova Zelanda. La d'Al-Noor tornarà a obrir per la pregària de divendres, just una setmana després de l'atemptat.

 

Un agent de policia a l'exterior de la mesquita Al-Noor de Christchurch (Reuters)

 

Aquests dies ha estat restaurada i pintada per esborrar el rastre de les bales que van causar la mort a més de 40 persones.

La policia, d'altra banda, ha anunciat aquest dijous que ja ha identificat formalment totes i cadascuna de les 50 víctimes mortals i que els familiars o persones pròximes ja han estat avisats.

ARXIVAT A:
Terrorisme
Anar al contingut