El pes dels gratacels fa que Nova York s'enfonsi cada any entre 1 i 2 mil·límetres (iStock)

Nova York s'enfonsa de mica en mica pel pes dels gratacels, segons un estudi

L'enfonsament, d'uns mil·límetres cada any, fa augmentar l'amenaça d'inundacions i agreuja els efectes de la pujada del nivell del mar a causa de la crisi climàtica

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

La ciutat de Nova York s'està enfonsant entre 1 i 2 mil·límetres cada any, de mitjana. Així ho revela un nou estudi, que atribueix el fenomen al pes dels descomunals gratacels que s'han convertit en un dels emblemes de la icònica ciutat.

Els científics afirmen que aquest fenomen aguditza la pujada del nivell del mar, que ja està passant a conseqüència de la crisi climàtica. A més, fa créixer l'amenaça d'inundacions. La mateixa recerca revela que, en algunes zones, aquest enfonsament es dobla i arriba a ser de 4 mil·límetres anuals.

L'aigua que envolta la ciutat ja ha pujat més de 20 centímetres des de la dècada de 1950. Els investigadors diuen que, davant de grans tempestes, les inundacions poden ser fins a quatre vegades més freqüents aquest vespre i els huracans també poden ser més habituals.

El treball, publicat a la revista Earth's Future, remarca:

"Una població profundament concentrada de més de 8 milions de persones s'enfronta a creixents perills d'inundació."

Els edificis de Manhattan, en una vista des de Brooklyn (Laura Almar)

Segons expliquen diversos mitjans nord-americans com The New York Post, els geòlegs estimen que l'augment del nivell del mar s'accelera a Nova York i és el doble de la mitjana mundial. El fenomen té les arrels en el desgel de les principals glaceres del planeta i l'expansió de l'aigua del mar per l'escalfament global.

Els autors de la recerca afegeixen que els riscos a què s'enfronta la gran conurbació seran els mateixos en altres ciutats costaneres de tot arreu.

"La combinació de l'enfonsament tectònic i antropogènic, la pujada del nivell del mar i l'augment d'intensitat dels huracans són un problema cada cop més gran a les zones de costa."

El pes dels edificis, un factor diferencial

La tendència a l'ensorrament progressiu s'accentua pel volum dels edificis. Els cèlebres Empire State o Chrysler Building són només dos dels més de 6.000 gratacels de la metròpoli.

Els científics del Servei Geològic dels Estats Units i la Universitat de Rhode Island han estimat que el pes acumulat de tots els edificis equival a uns 764.000.000.000 quilos.

La silueta d'alguns dels gratacels que omplen Manhattan, a Nova York
La silueta d'alguns dels gratacels que omplen Manhattan (Reuters)

Totes aquestes enormes infraestructures fan pressió sobre el sòl, que en part és rocós i sòlid. En algunes zones, però, hi ha una barreja d'argiles i terra que encara facilita més que el terreny cedeixi.

Tom Parsons, geofísic i director de la investigació, ha advertit:

"No es tracta d'estendre el pànic de manera immediata, però s'ha de conèixer aquest procés continu que augmenta els riscos d'inundació. Com més tou és el sòl, més el comprimeixen els edificis. S'ha de tenir en compte cada vegada que se'n construeixi un de nou."

Parsons afegeix: "Nova York i altres ciutats de la costa han de començar a planificar què faran perquè les inundacions són mortals per a molta gent. A més, si la base d'alguns edificis queda exposada a l'aigua de mar, l'acer es pot corroir i es poden desestabilitzar."

Les darreres inundacions importants a la ciutat van ser el 2021, amb l'huracà Ida. L'episodi va provocar diverses morts.

 

ARXIVAT A:
CiènciaEstats UnitsCrisi climàticaRecerca científica
Anar al contingut