Nova York decreta l'estat d'emergència per la propagació de la pòlio
Nova York vol reprendre les campanyes de vacunació que van erradicar la malaltia fa 40 anys (Reuters/Emily Elconin)

Nova York decreta l'estat d'emergència per la propagació de la pòlio

Després del primer cas de contagi al juliol, han trobat restes del virus a les aigües residuals de tres comtats, a Orange, Sullivan i Nassau

RedaccióActualitzat

Declarat l'estat d'emergència a tot l'estat de Nova York per la propagació de la poliomielitis, després que el 21 de juliol passat se'n va etectar un cas al comtat de Rockland, al nord de la ciutat de Nova York.

Ara s'ha sabut que s'han trobat restes del virus a les aigües residuals de tres comtats, a Orange, Sullivan i Nassau, i també en cinc barris de la ciutat de Nova York.

La governadora de Nova York, Kathy Hochul, ha donat ordre d'aplicar un pla estatal per respondre a aquesta emergència i engegar campanyes de vacunació contra el virus.

Segons l'estat de Nova York, el 86,2% dels nens entre 6 mesos i 5 anys a la zona metropolitana de Nova York han rebut tres dosis de la vacuna. Les dades són més alarmants en alguns dels comtats afectats, amb un percentatge de vacunació contra la pòlio a Rockland del 60,34% en nens d'aquesta edat i del 58,68% a Orange.

L'estat d'emergència s'allargarà fins al 9 d'octubre. És el tercer que proclama l'estat aquest any; el primer va ser per la pandèmia de la covid i el segon, per l'alerta per la verola del mico.

Erradicada fa dècades als EUA

El virus de la pòlio, que és molt contagiós, ataca el sistema nerviós i pot produir una paràlisi en poques hores. El virus afecta especialment els infants. La malaltia no té cura, però es pot prevenir amb la vacunació.

La pòlio va ser una malaltia molt estesa a tot el món fins als anys 50 i 60. Es considerava erradicada als Estats Units des del 1979 per les campanyes de vacunació que van començar el 1955.

El 1988, l'Organització Mundial de la Salut va impulsar una campanya internacional de salut pública amb l'objectiu d'erradicar la pòlio l'any 2000, però el 2020 es reportaven casos en 34 països, principalment de l'Àfrica subsahariana i Àsia.

El primer cas a Nova York es va detectar en una persona no vacunada que no havia viatjat a l'estranger.

Al juny es va trobar el virus de la poliomielitis a les aigües residuals de Londres i al juliol a les de Nova York. En els últims mesos se n'han trobat casos a Ucraïna i a Israel, entre altres països.


La pòlio a Catalunya

El calendari de vacunacions de Catalunya preveu l'administració de quatre dosis de vacuna antipoliomielítica.

Les tres primeres es posen als dos, quatre i onze mesos d'edat i es fa servir la vacuna hexavalent, que combina l'antigen de la pòlio amb els del tètanus, la diftèria, la tos ferina, l'Haemophilus influenzae tipus B i l'hepatitis B.

Als 6 anys se n'administra un altre tipus que combina 4 antígens: tètanus, diftèria, tos ferina i pòlio.

ARXIVAT A:
SalutEstats UnitsVacunes
Anar al contingut