Demostren amb ratolins l'eficàcia d'un fàrmac contra el càncer d'endometri
El càncer d'endometri és el tumor més comú en l'aparell reproductor femení (Wikipedia)

Nova via de tractament del càncer d'endometri: proven amb èxit un fàrmac en ratolins

Investigadors catalans ja estan desenvolupant un assaig clínic de fase 2 i els resultats es podrien conèixer a la tardor

Xavier DuranActualitzat

Nou pas endavant en el tractament del tumor més freqüent de l'aparell reproductor femení. Investigadors catalans han demostrat l'eficàcia d'un fàrmac contra el càncer d'endometri, si bé ara cal esperar els resultats dels assajos clínics.

L'estudi s'ha publicat a la revista Gynecologic Oncology. L'equip investigador ha estat liderat per Antonio Gil i Eva Colás, del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), i per Xavier Matias-Guiu i Núria Eritja, de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

El 2018, el nombre de casos de càncer d'endometri a tot el món va ser de 382.069, amb més de 89.900 morts. Per diagnosticar de manera fiable el càncer d'endometri i garantir el millor tractament, els metges han de determinar amb precisió el subtipus de càncer i el grau de diferenciació i disseminació tumoral.

Alguns tumors, com els que s'han escampat fora de la cavitat uterina en el moment del diagnòstic, no presenten d'inici un bon pronòstic. La taxa de resposta al tractament és baixa i les opcions terapèutiques són força limitades.

Fàrmac desenvolupat per una empresa catalana

Els investigadors han estudiat l'eficàcia de l'ABTL0812, desenvolupat per la farmacèutica catalana AbilityPharma. I han pogut demostrar que aquest fàrmac és efectiu com a teràpia en els tipus més agressius del càncer d'endometri. A més, impedeix que les lesions premalignes pretumorals progressin cap al càncer. També han demostrat que només elimina les cèl·lules tumorals i no les sanes.

En una primera fase, l'estudi s'ha portat a terme amb "in vitro" i s'ha validat amb ratolins. Actualment, s'està duent a terme un assaig clínic de fase 2 amb 40 pacients amb càncer d'endometri a centres oncològics punters d'Espanya i França. S'espera que es tinguin els resultats a la tardor d'aquest any.

Per als investigadors, l'estudi ofereix fortes evidències preclíniques del benefici terapèutic de l'ABTL0812 com a tractament de primera línia del càncer d'endometri, com a monoteràpia o en combinació amb la quimioteràpia estàndard. I conclouen que aquests resultats presenten "una estratègia terapèutica nova i clínicament aplicable per al càncer d'endometri, sobretot per a aquells que presenten un pronòstic pitjor".

ARXIVAT A:
SalutCàncer
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut