Nadia Calviño, vicepresidenta d'Afers Econòmics del govern espanyol (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Nova moratòria per al pagament d'hipoteques i crèdits d'afectats per la crisi Covid

El consell de ministres ha aprovat una segona moratòria, que amplia fins a nou mesos

Actualitzat

El consell de ministres ha aprovat, aquest dimarts, una segona moratòria del pagament d'hipoteques i crèdits de consum.

La mesura, que forma part de l'anomenat "escut social" contra els efectes de la crisi econòmica generada per la Covid-19, s'adreça a persones que han perdut la feina o que han vist caure els ingressos de manera significativa a causa de la pandèmia.

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat que aquesta segona moratòria beneficiarà "fonamentalment" les persones "en situació vulnerable" i els col·lectius "més afectats" per la pandèmia.


Afectats vulnerables

En el cas de les hipoteques, es consideren vulnerables les llars on el pagament dels crèdits hipotecaris i les despeses bàsiques suposin més del 35% dels ingressos.

Quant als crèdits no hipotecaris, es consideren vulnerables els consumidors que estan a l'atur, els autònoms amb una caiguda de les vendes d'almenys el 40% i les famílies amb ingressos mensuals inferiors a 1.613,53 euros, que és el triple de l'IPREM, l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples.

El govern espanyol ja havia aprovat una primera moratòria, que va prorrogar de juliol fins a finals de setembre.

Tenia una durada màxima de tres mesos, i més de 672.000 famílies van sol·licitar acollir-s'hi.

En concret, es té constància de 261.329 sol·licituds de moratòria hipotecària, de les quals se n'han tramitat 222.000, i 411.038 sol·licituds de moratòria de crèdits no hipotecaris, de les quals se n'han tramitat 363.176.

Segons les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya, fins a finals de 2020, les entitats financeres van concedir fins a 1.379 milions d'euros en concepte de moratòries hipotecàries i no hipotecàries a persones afectades per la crisi Covid.


Ampliació a nou mesos

Amb aquesta segona convocatòria, a més, el govern espanyol amplia fins a nou mesos el termini d'aplicació de la mesura.

Les persones interessades a acollir-s'hi poden fer-ho fins a finals de març.

Aquest dimarts també s'han aprovat noves moratòries del pagament de crèdits dels sectors del turisme i del transport.

A més, el consell de ministres ha reconegut com a malaltia professional per a sanitaris i sociasanitaris la Covid, quan hagi estat contreta a la feina. Això implica que la cobertura per al treballador abastarà tota la vida laboral.


Ingrés Mínim Vital

El govern espanyol també ha aprovat un decret segons el qual amplia l'accés a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a persones que resideixen en habitatges itinerants o comparteixen espai de manera transitòria.

Des que es va posar en marxa aquesta prestació s'han rebutjat 60.000 peticions de persones vulnerables que no poden acreditar la unitat de convivència que exigia el decret.

A partir d'ara, segons el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, sí que podran rebre l'IMV, per exemple, persones sense llar que viuen en centres o albergs, residents en assentaments o temporers. També persones que van a viure amb familiars.

A més, s'afegeix un nou concepte d'unitat de convivència independent per a casos de violència masclista, divorci o separació i desnonament o inhabitabilitat.

El text del nou decret permetrà que ONGs i serveis socials municipals acreditin situacions "excepcionals" en què, per exemple, el domicili real del beneficiari no correspon amb el de l'empadronament o quan diferents unitats familiars sense vincles entre elles conviuen en un mateix espai.

ARXIVAT A:
HipotequesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut