Nova matança a Ucraïna: atac a l'estació de Kramatorsk, punt d'evacuació de civils

Almenys 50 persones han mort en un bombardeig a una estació de tren, des d'on milers de civils intentaven fugir de la guerra a l'est d'Ucraïna

Actualitzat

Nova matança de Rússia a Ucraïna: almenys 50 persones han mort - cinc de les quals menors - i un centenar han quedat ferides arran de l'atac contra l'estació de tren de Kramatorsk, a l'est del país, segons ha afirmat la companyia ferroviària.

Almenys dos míssils haurien impactat en una zona propera a l'andana principal, que en aquell moment estava plena de civils preparats per marxar. Aquesta estació s'utilitza, precisament, per evacuar civils de zones bombardejades per les forces russes.

El governador regional ha explicat que milers de persones amb maletes s'aplegaven a l'estació, seguint els consells d'evacuació urgent donats els últims dies per les autoritats davant el temor d'una ofensiva russa a gran escala. Per tant, és possible que el balanç augmenti.
 

 

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha qualificat d'"inhumà" l'exèrcit rus per aquest atac, i els ha tractat de covards per matar civils amb míssils:

"Els inhumans russos no abandonen els seus mètodes: sense la força i el coratge per plantar cara al camp de batalla, estan destruint cínicament la població civil. Aquest és un mal que no té límits, i si no es castiga, mai s'aturarà."

Una "provocació" ucraïnesa, segons Rússia

En la línia habitual, Rússia ha negat haver bombardejat l'estació, i ho ha atribuït a l'exèrcit ucraïnès, en el que seria una "provocació".

Ho ha dit el Ministeri de Defensa de Rússia a Telegram, afirmant que no li consta que per aquest divendres hi hagués "missions de foc" previstes a Kramatorsk:

"El 8 d'abril es forces armades russes no tenien missions de foc a la ciutat de Kramatorsk, ni estaven planificades."


Un míssil amb missatge

Un dels míssils duia un missatge escrit en rus, amb lletres blanques sobre el fusellatge: "Pels nostres fills". Una frase de venjança, una expressió que utilitzen els separatistes pro russos per referir-se als seus fills morts després de la primera guerra del Donbass, iniciada el 2014.

El míssil ha caigut davant l'estació de tren on esperava la gent a Kramatorsk (Reuters)

La policia ucraïnesa inspeccionava les restes d'aquest míssil, caigut en un jardinet davant de l'estació. Els Estats Units creuen que es tracta d'un míssil balístic SS-21, segons un oficial del departament de  Defensa nord-americà.


Primer atac a una estació de tren

De moment, però, a banda de les fonts oficials ucraïneses, no hi ha cap informació verificada de què ha passat exactament a l'estació de tren.

En tot cas es tracta del primer atac contra una estació de tren durant aquesta guerra. Kramatorsk és una de les principals ciutats que queden sota control ucraïnès a la regió de Donetsk.

Equipatges de les víctimes del bombardeig a l'estació de tren (Reuters)
Nova matança a Ucraïna: atac a l'estació de Kramatorsk, punt d'evacuació de civils
L'estació és un punt d'evacuació de civils que fugen de la zona de combats (Govern regional de Donetsk)

L'exèrcit rus es concentra al Donbass

Segons la companyia estatal de trens d'Ucraïna, els russos també han bombardejat les rutes dels trens que surten de Sloviansk i Krasni Liman, a la mateixa regió de Donetsk.

Els fronts més actius ara mateix són precisament a l'est del país, al Donbass, on l'exèrcit ucraïnès assegura que manté les posicions.


Continua el setge de Mariúpol

Sobre l'evacuació de civils, el govern ucraïnès confia poder obrir corredors humanitaris, i recomana sortir en vehicles privats de Mariúpol, al sud del Donbass.

Les autoritats treballen per poder evacuar gent d'aquesta ciutat per via marítima. El president Zelenski avisa que el que es trobaran a Mariúpol serà quantitativament molt pitjor que el que va passar a Butxa.

L'atac a Kramatorsk ha coincidit amb el viatge que han fet a Ucraïna la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, per traslladar el suport de Brussel·les a les autoritats del país i al poble ucraïnès.

Des del tren Borrell ha condemnat a Twitter el bombardeig de l'estació de tren, que ha qualificat de "nou intent de tallar les vies de sortida als que fugen d'aquesta guerra sense justificació":

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut