Nova erupció d'un volcà a Islàndia, que es pot seguir en directe

Les autoritats demanen a la ciutadania que no s'acosti al volcà Fagradalsfjall, a uns 40 quilòmetres de Reykjavík, que ha entrat en erupció aquest dimecres

Redacció/AgènciesActualitzat

El volcà Fagradalsfjall ha entrat en erupció a la península islandesa de Reykjanes, a menys de 40 quilòmetres a l'oest de la capital del país, Reykjavík.

És la primera vegada que el volcà expulsa magma des de fa prop d'un any, el setembre del 2021, quan van registrar-se rius de lava.

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia ha anunciat aquest dimecres a la tarda que l'erupció havia començat, a l'espera de poder-ne confirmar la ubicació exacta:


"És possible que es pugui detectar pol·lució a causa de l'emissió de gasos", assenyala l'organisme en una nota a la seva pàgina web.

Un helicòpter amb un equip de científics a bord s'ha desplaçat a la zona per estudiar la situació, mentre les autoritats han demanat a la ciutadania que eviti acostar-s'hi.


Erupció en directe

Per ara, l'erupció del volcà és de poca intensitat i les columnes de magma no superen els 50 metres d'alçada.

Les càmeres de la televisió pública islandesa, RÙV, mostren incendis a la superfície a la vall de Meradalur, al costat del volcà.

A la xarxa, diversos comptes també mostren en directe les imatges del volcà:


Aquest diumenge i dilluns, la regió volcànica de Reykjanes va veure's afectada per una sèrie de terratrèmols. Això va fer saltar l'alarma sobre possibles erupcions a la zona.

Una erupció de sis mesos l'any passat

El lloc de l'erupció és el mateix on, l'any passat, es va produir un episodi semblant, que va començar al març i va durar sis mesos, sense que hi hagués danys significatius i va convertir-se en un fenomen turístic.

Arran del despertar del Fagradalsfjall, alguns experts han avisat la població de la importància de preparar-se per a la possibilitat d'una gran erupció de cara als pròxims mesos o anys.

El volcà Fagradalsfjall, durant l'erupció de l'any 2021
El volcà Fagradalsfjall durant l'erupció de l'any 2021 (Reuters/Saul Loeb)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut