Nova data per a la T-Mobilitat: finals del 2024, 10 anys després del termini inicial

L'actual títol de transport de cartró sense xip desapareixerà a la tardor, si es compleixen les previsions

Actualitzat

La T-Mobilitat podria estar operativa a tot Catalunya a finals del 2024. És el nou termini que ha donat el govern aquest dilluns, després d'anunciar que ja ha tret a concurs públic les màquines que hauran de validar aquest nou títol de transport (tant els aparells com el programari necessari per llegir les targetes).

La maquinària s'haurà d'instal·lar en autobusos urbans i interurbans i a les estacions de Rodalies i de Ferrocarrils de la Generalitat d'arreu de Catalunya. El contracte, que és per un import total de 21,6 milions d'euros i es va licitar divendres, es tramitarà pel procediment d'urgència i podria estar adjudicat al juliol.

Si es compleixen els terminis, el sistema únic de validació podria activar-se a finals d'aquest any o principis del 2023 a les set corones de l'ATM de Barcelona, i a finals del 2024 a tot Catalunya.


Adeu als títols de cartró

La nova maquinària ha de permetre dir adeu als títols de cartró sense xip que tenim actualment i canviar el sistema de pagament actual, amb una tarifa plana per corones, per un de basat en la distància recorreguda per cada usuari i pel fet de si agafa el transport públic de forma habitual o no.

Com es farà aquest càlcul de tarifes per quilòmetre encara no se sap, tal com ha reconegut el secretari general de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font:

"Hi haurà una zona zero del teu entorn amb tarifa plana, que calculem que serà uns 10 quilòmetres a la rodona, i el preu anirà pujant progressivament a mesura que facis quilòmetres amb transport públic."

"Partirem de la base que ningú pagui més del que paga en aquest moment", ha explicat Font, que ha assenyalat que encara hi ha punts importants en discussió amb el conjunt de les ATM, per exemple, "com es farà el càlcul del sistema quilomètric (que serà en línia recta); l'extensió de la zona zero, antiga corona 1; quins seran els quilòmetres que significaran un canvi de sistema de pagament; com es premiaran els usuaris habituals, i com s'evitarà penalitzar la gent que fa grans recorreguts".

Un projecte molt complex, ple d'entrebancs i sobrecostos

El sistema tarifari integrat de la T-Mobilitat aspira a abastar un total de 296 municipis catalans repartits en les sis zones tarifàries (per a qualsevol mitjà de transport públic). Viatjar a qualsevol d'aquestes zones es pagarà amb una sola targeta de plàstic, semblant a una targeta de crèdit, amb tecnologia sense contacte, que només caldrà acostar al lector per validar el viatge, o per una aplicació descarregada al mòbil.

Actualment, la T-Mobilitat ja funciona, però només a la primera corona de Barcelona. Integra 36 municipis i té 90.000 usuaris donats d'alta, que fan 180.000 validacions al dia, però només poden utilitzar la T-Usual i la T-Jove, és a dir, només dos de la vintena llarga dels títols diferenciats que actualment TMB té a la venda en format cartró (tampoc la T-Casual) i, tot i que ja no està en període de proves, sovint dona problemes als usuaris, tant a l'hora de recarregar-la com quan l'han de llegir els sensors.


La integració de zones, en paral·lel

En paral·lel a la instal·lació de les noves màquines per llegir la T-Mobilitat a busos, tramvies i estacions d'arreu de Catalunya, el govern anirà integrant les comarques que actualment no estan a les ATM de Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona o Terres de l'Ebre.

D'aquesta manera, al llarg d'aquest any s'integrarà l'Alt Pirineu amb Lleida, el Solsonès amb Barcelona i la Garrotxa amb Girona. De cara al 2023, serà el torn d'ntegrar amb l'ATM Girona l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva.

El govern calcula que els usuaris d'aquestes comarques "veuran reduït un 40% el preu del transport públic amb la integració".

ARXIVAT A:
Medi ambientMobilitatTransport públic
Anar al contingut