Barcelona

Nova concentració multitudinària a la Puerta del Sol per desafiar la prohibició de la Junta Electoral

Les concentracions de protesta contra la gestió de la crisi que fan els partits polítics i el paper que hi tenen els bancs continuen en bona part del territori espanyol. A Madrid, la Puerta del Sol s'ha convertit en l'escenari de l'acampada més multitudinària de tot l'Estat, amb milers de ciutadans. Això després que aquest dimecres la Junta Electoral Provincial madrilenya ha prohibit les mobilitzacions. A Barcelona, a la plaça Catalunya, centenars de persones continuen concentrades. Han decidit repetir cada dia, fins les eleccions, una cassolada com la que aquest dimecres ha aplegat més de 2.000 persones.

Actualitzat
Les mobilitzacions i les acampades han continuat aquest dimecres en bona part de l'Estat per protestar contra la situació actual de crisi, la gestió que en fan els polítics i el paper que hi tenen els bancs. El principal punt de reunió ha tornat a ser la Puerta del Sol de Madrid, on s'han tornat a concentrar milers de persones.

Es tracta d'un gest que desafia la Junta Electoral Provincial de Madrid, que ha prohibit oficialment la concentració d'aquest dimecres perquè diu que pot "afectar la campanya" i "la llibertat de vot". Aquesta decisió, però, no ha fet canviar d'opinió els organitzadors de la protesta, que han mantingut la seva agenda de concentracions i que pretenen allargar fins al diumenge 22 de maig, dia de les eleccions municipals i autonòmiques en bona part del territori espanyol. I és que, segons afirmen els organitzadors, no es concentren per demanar el vot, sinó que només volen manifestar el seu malestar i indignació.

Des de l'anunci de prohibició de la Junta Electoral la policia ha intensificat la pressió al voltant de la Puerta del Sol amb escorcolls i controls de documentació a tothom que hi volia accedir. Les persones que hi havia a la plaça madrilenya han assegurat que en cas que es produeixi un desallotjament oferiran una resistència pacífica i hi tornaran tan aviat com sigui possible.

La plaça Catalunya, el centre neuràlgic de les mobilitzacions a Barcelona

A Barcelona, la concentració a la plaça Catalunya ha continuat sense incidents. Centenars de persones hi continuen instal·lades per reclamar canvis en les polítiques socials i econòmiques. En una assemblea, els que hi ha concentrats han acordat repetir una cassolada com la d'aquest dimecres cada dia fins diumenge. I és que més de 2.000 persones han anat al centre de Barcelona a fer soroll contra la gestió de la crisi i per demanar un canvi en la llei electoral amb llistes obertes i una veritable divisió de poders.

La prioritat dels concentrats a la plaça Catalunya és aconseguir menjar i aigua, acumular estoretes i sacs de dormir i mantenir l'espai net per evitar que els agents els desallotgin.

En les últimes hores, a més, la convocatòria suma suports també entre els no-concentrats. Empreses i entitats s'han abocat per ajudar-los subministrant-los menjar, llibres i fins i tot oferint-los la instal·lació gratuïta de sanitaris a la plaça. D'altres, com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, ha fet una crida als ciutadans perquè se sumin a l'acampada de forma pacífica. L'Ajuntament de Barcelona ja ha dit que no faran fora de la plaça ningú.

Malgrat tot, la vicepresidenta Ortega ha avisat que els Mossos actuaran si la Junta Electoral ho considera necessari durant la jornada de reflexió. Els concentrats, que s'autodefineixen com els "indignats", han fet una crida aquest dimecres per fer una nova manifestació el dissabte 21 de maig, coincidint amb la jornada de reflexió.


El mapa de les acampades

El mapa de les acampades s'ha ampliat i ja són una quarantena les ciutats on s'han fet protestes o se n'estan fent. A més, els organitzadors han creat un mapa interactiu on es pot veure a temps real on hi ha protestes, i sota quina etiqueta tuitegen els concentrats en cada indret.

A banda de les etiquetes locals, com #acampadabcn, #acampadasol, o #acampadagranada, entre d'altres, els participants difonen missatges sota #spanishrevolution, #15M, #yeswecamp o #nonosvamos.

La ciutat on hi ha més activitat telemàtica és Madrid, seguida de Granada i Barcelona. Només aquest dimecres, en tres hores, han circulat per la xarxa més de 10.000 tuits que han arribat a més d'un milió de persones.





Els "indignats"

Els impulsors de les acampades formen un moviment heterogeni, com la xarxa social que els dóna suport. De moment, ni banderes, ni sindicats ni partits polítics. S'autodenominen "ciutadans indignats".  

La iniciativa ha quallat després de les protestes que van tenir lloc diumenge 15 de maig, que va sorgir arran de la crida de la plataforma Democràcia Real, Ja!. Reconeixen que s'emmirallen en les protestes del nord de l'Àfrica. A aquesta hora encara continuen sent els temes més comentats en xarxes com Twitter.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut