Una protesta de mestres talla la Gran Via de Barcelona i dificulta la circulació al túnel de les Glòries (ACN/María Bélmez)

Nova aturada parcial de mestres i professors, amb talls de trànsit intermitents

Els sindicats consideren insuficient l'última proposta traslladada pel Departament d'Educació, aquest dimecres

RedaccióActualitzat

Els docents han tornat a fer una aturada, parcial, aquest dijous entre les 8 a 10 del matí, convocats pels sindicats de l'educació. És la penúltima d'aquest tercer trimestre per reclamar, entre altres coses, la reversió de les retallades, l'ampliació i consolidació de plantilles i la retirada dels nous currículums.

Segons el departament, el seguiment de l'aturada a les 12 del migdia ha estat de l'1,18%, segons les dades comunicades pel 63,90% dels centres públics.

La protesta ha inclòs mobilitzacions en diferents punts del territori. Així, se n'han convocat des de les 7.30 a Barcelona; concretament, a Can Batlló i al metro de Glòries. En aquest tram, a la Gran Via de la capital catalana, un piquet ha tallat el trànsit.

El tall s'ha fet a l'altura del carrer Padilla, fet que ha dificultat l'entrada i la sortida de vehicles en aquest punt de la ciutat, coincidint en hora punta.

També hi ha hagut mobilitzacions convocades a Sabadell, Lleida, Reus, Sant Feliu de Llobregat, Mataró i Tarragona.

Una trentena de mestres participen en una 'classe' davant dels serveis territorials d'Educació a Tarragona
Una trentena de mestres participen en una "classe" davant dels Serveis Territorials d'Educació a Tarragona (ACN / Mar Rovira / Ariadna Escoda)

 
 

Nova proposta d'Educació

L'aturada arriba l'endemà que en les negociacions entre el departament i el comitè de vaga --que estaven trencades des de l'abril-- la Generalitat va presentar una nova proposta.

Els sindicats USTEC i CCOO, que han tornat a la taula, la consideren insuficient. La novetat més destacada és un canvi en el complement de sou per antiguitat, que permetria als treballadors assolir-lo al cap de 6 anys d'exercici, en lloc dels 9 actuals. En canvi, no s'hi inclou la reducció d'una hora lectiva, que continuen reivindicant.

Un altre punt que continua sent motiu de conflicte és l'avançament del curs escolar, que el departament ja ha aprovat i que preveu començar les classes el 5 de setembre --una setmana abans que fins ara-- i fer tot el mes de setembre de jornada reduïda. Segons Educació, els alumnes es podran quedar als centres fins a la tarda, fent activitats d'oci educatiu.

Iolanda Segura, portaveu d'USTEC, assegura que aquest canvi de calendari ja està tenint afectacions en les direccions en l'àmbit de l'organització d'extraescolars per a aquesta jornada reduïda, o per a les empreses del servei de menjador, que recelen de si tindran prou monitoratge per als migdies.

Treball ha convocat les parts per a dimarts vinent, però de moment els sindicats mantenen, a més de l'aturada d'aquest dijous, la vaga prevista per al dia 9.

Segons el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s'han fet fins a sis propostes d'acord i "des del primer dia" han tingut voluntat de diàleg. En una entrevista aquest dijous a "El matí de Catalunya Ràdio", ha afirmat: "No ho podem fer tot alhora i alhora que ho fem tot." I ha afegit: "De catorze reivindicacions, donem resposta a nou. La resta les programem."

L'ofensiva judicial pel 25%

Tot això mentre l'Assemblea per una Escola Bilingüe ja ha demanat al Tribunal Superior de Justícia que requereixi l'aplicació immediata de la sentència del 25% i reclama al tribunal que prengui mesures contra el conseller Gonzàlez-Cambray.

L'entitat defensa que el decret llei aprovat pel govern, que prohibeix els percentatges en l'aprenentatge de llengües a les escoles, no impedeix aplicar la sentència. En el seu escrit també demana al tribunal que es multi econòmicament el conseller, amb una multa de 1.500 euros diaris, i que es valori si se l'ha d'investigar penalment.

Com a resposta, Cambray ha insistit a defensar les accions del seu departament: "Com a govern, el que fem és legislar per protegir els projectes lingüístics dels centres educatius." Assegura, a més, que amb aquest objectiu està "disposat a arribar allà on calgui".

L'escrit de l'Assemblea per una Escola Bilingüe va més enllà, i assenyala cadascuna de les direccions dels 4.500 centres públics i concertats que hi ha a Catalunya. Malgrat que tant en el decret llei com en el projecte de llei de política lingüística, la responsabilitat per l'aplicació de la sentència l'assumeix el govern, es demana que el tribunal faci un requeriment als directors.

Sobre aquesta qüestió, el conseller ha assegurat que "les direccions poden estar tranquil·les": "Els centres formalitzen els qüestionaris --que els van fer arribar dimarts-- i la inspecció educativa el validen, i el departament es fa responsable de la legalitat dels projectes lingüístics."

Pendents de la resposta que doni la sala contenciosa del TSJ, el conflicte pel català als tribunals s'enquista encara més. A això s'hi suma una denúncia presentada per Ciutadans pel mateix motiu davant de la Fiscalia.

A més, per la banda del Departament d'Educació, el gabinet jurídic està avaluant els processos judicials a seguir perquè el decret també s'apliqui a la quarantena d'escoles en què hi ha almenys un grup que ja fa un 25% de les classes en castellà.

Ja ho ha dit el conseller: "Va per llarg."

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut