Nous pictogrames als lavabos per fer-los inclusius

Els campus de la UPF incorporen lavabos comuns, on també poden anar persones que no s'identifiquen amb el sexe biològic amb què han nascut
Nous pictogrames als lavabos per fer-los inclusius
Barcelona

Nous pictogrames als lavabos per fer-los inclusius

Els campus de la UPF incorporen lavabos comuns, on també poden anar persones que no s'identifiquen amb el sexe biològic amb què han nascut
Iacma Monterde / Bernat Rexach Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha decidit incorporar un lavabo inclusiu, com a mínim, a cada campus. L'objectiu és que ningú se senti exclòs, especialment les persones que no s'identifiquen amb el sexe biològic amb què han nascut. La resta continuen sent vàters separats per a homes i dones.

Els pictogrames d'homes i dones en diferents formes són els senyals que trobem a les portes de la majoria de vàters públics. Però en alguns llocs ja estan començant a canviar. Una estudiant de la UPF explica la seva experiència: "Estava jo amb els pantalons abaixats i va venir una amiga i em va dir: 'Ves amb compte, perquè els lavabos són inclusius, pot venir un noi...'"

Des d'aquest curs, cada campus de la Universitat Pompeu Fabra disposa, almenys, d'un vàter inclusiu, comú, on tothom es pot sentir representat.

Tània Verge, directora de la Unitat d'Igualtat de la UPF, justifica aquesta nova proposta: "Hi ha recomanacions a escala internacional, però també fruit de la llei 11/2014 dels drets de les persones LGTBI, que va també en aquesta línia d'anar eliminant aquests espais que segreguen per sexe."

 

Lavabos de la UPF amb un dels nous símbols

 

Lavabos inclusius, una iniciativa ben rebuda

En general, la iniciativa ha tingut molt bona acollida entre els estudiants. Un dels alumnes diu que "no perjudica ningú i l'únic que fa és afavorir a qui potser ho podia passar malament a l'hora de decidir a quin lavabo havia d'anar". "S'ha de tenir en compte la gent que no se sent inclosa en aquesta separació d'homes i dones", assenyala una estudiant. Hi ha qui ho veu positiu per altres motius: "Segur que els homes hi sortim guanyant, aquí, perquè, en general, som més bruts."

"Trobo bé que la universitat comenci a fer aquest pas", assegura una altra alumna. També hi ha qui pensa, però, que en altres llocs no veuria bé que hi hagués aquests lavabos: "Jo ho trobo bé, aquí. Però en altres llocs, no tant. Per exemple, si surts de festa i també hi ha nois, em sentiria una mica incòmoda."


Lavabos amb el símbol de la copa menstrual

Un altre símbol ha començat a aparèixer a les portes d'alguns lavabos. El que correspon a la copa menstrual. Indica els espais per poder-se canviar la copa amb més intimitat i, de passada, pretén conscienciar.

Un símbol que alguns alumnes encara no coneixen bé: "Ho he vist, però no sé realment quin és el significat", diu un d'ells. "No, no sé què és, això. Què és això?", pregunta un altre, mentre que un noi admet: "Uf! Soc molt dolent amb els noms."

Una estudiant veu de bon ull aquesta iniciativa de la UPF: "Que la gent s'adoni que la copa menstrual s'utilitza molt, i que els homes s'interessin també pel fet que nosaltres tenim la menstruació..."

La UPF també ha incorporat sales amb canviadors, on pot entrar tothom, sigui del gènere que sigui.

 

Sales amb canviadors sense distinció de sexe

VÍDEOS RELACIONATS