Nou rècord de trasplantaments d'òrgans, tot i l'augment de les negatives familiars

A Catalunya s'han fet gairebé 1 de cada 3 trasplantaments pediàtrics d'Espanya

RedaccióActualitzat

Els trasplantaments d'òrgans han continuat augmentant a Catalunya, aquest 2018, per cinquè any consecutiu.

En concret, se n'han fet 1.149, que vol dir un 3,9 per cent més que el 2017. A més, s'ha superat el llindar dels 150 trasplantaments per milió d'habitants, fet que converteix Catalunya en un dels territoris del món amb la taxa de trasplantaments més elevada.

 

 

Són xifres recollides per l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que aquest dimecres han presentat el seu director, Jaume Tort, i la subdirectora del Servei Català de la Salut, Maria Chandre.

Com el 2017, els trasplantaments més nombrosos han estat els de ronyó, tot i que han estat els únics que baixat: el descens ha estat de l'1,15 per cent, i se n'han fet 771.

 

 

Els segons més nombrosos han tornat a ser els hepàtics, que han augmentat un 13.75 per cent: se n'han fet 182. En tercer lloc continuen estant els trasplantaments pulmonars: han augmentat un 16,85 per cent i se n'han fet 104, xifra rècord en un sol any.

També és un nou rècord la xifra de trasplantaments de cor: per primera vegada se n'han fet 71 en un any, després de pujar un 18,33 per cent. I els pancreàtics, els menys nombrosos, són els que més han augmentat, un 23,53 per cent: se n'han fet 21.

 

 

Aquestes bones xifres han permès reduir les llistes d'espera dels trasplantaments hepàtics, cardíacs i pulmonars, i contenir la de trasplantaments renals.

A Catalunya, el 31 de desembre, hi havia més de mil persones esperant poder rebre un ronyó, 77 persones esperant un fetge, 30 pendents d'un trasplantament de pulmó, 28 esperant un pàncrees i 27 que necessiten un trasplantament de cor. En total, unes 1.200 persones necessiten un trasplantament d'òrgan.

 

 

Els hospitals on s'han fet més trasplantaments són Vall d'Hebron (319), Bellvitge (254) i el Clínic (250). 


Rècord de trasplantaments pediàtrics

Aquest 2018, d'altra banda, a Catalunya s'han fet gairebé 1 de cada 3 trasplantaments a menors fets a Espanya, una xifra rècord.

En total han estat 53, la majoria dels quals els ha dut a terme l'Hospital Infantil Vall d'Hebron. La resta s'han fet a l'altre centre autoritzat, l'Hospital Sant Joan de Déu.

Fins a 13 nens més esperen un trasplantament d'òrgan a Catalunya.

 

 

Des de l'OCATT, que depèn del Departament de Salut, es destaca que aquests trasplantaments han estat possibles gràcies als òrgans de 12 donants vius menors d'edat i 28 donants cadàver, 10 dels quals eren de Catalunya, 16 més de la resta d'Espanya i 2 de la resta d'Europa.


Més negatives familiars i menys donants

Un element que aquest 2018 ha trencat amb la tendència dels últims anys són les negatives familiars, el rebuig a la donació d'òrgans i teixits d'un familiar mort: han augmentat, i ho han fet de manera significativa, fins a un 42 per cent més que el 2017.

Gairebé 2 de cada 10 famílies no han donat el seu consentiment a la donació d'òrgans i teixits. Prop de la meitat no han específicat el motiu de la seva negativa i un terç han adduït la negativa prèvia del donant.

 

 

L'OCATT, de tota manera, ha volgut remarcar que aquest augment de negatives respon a un canvi de les circumstàncies en què els familiars de les persones ingressades han de prendre la decisió: amb la posada en marxa de nous protocols d'atenció hospitalària, com els relatius als malalts d'ictus, hi ha pacients que ja no van directament a l'UCI.

Malgrat tot, la xifra de donants cadàver ha estat la segona més bona de la història, just darrere de la xifra rècord (de 333) de l'any passat: n'hi ha hagut 328.


Lleugera baixada de la donació de teixits

A banda dels trasplantaments d'òrgans, també s'ha fet balanç de la donació de teixits. Des del Departament de Salut s'ha recordat que un sol donant de teixits pot contribuir a millorar la vida d'un centenar de persones.

 

Trasplantament de còrnia a l'Hospital Vall d'Hebron (ACN)

 

Els 1.501 donants que hi ha hagut el 2018 estan una mica per sota dels de 2017. La majoria de les donacions són de còrnia: 1.483. També de teixit musculoesquelètic (368 donants), pell (152 donants), vàlvules cardíaques (184), i vasos sanguinis (118).

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut