Manifestants contra el fons d'inversió Azora a Barcelona
Manifestants contra el fons d'inversió Azora a Barcelona

Nou pas endavant per limitar el preu dels lloguers abusius a Catalunya

El Sindicat de Llogateres registra al Parlament una proposició de llei avalada per ERC, JxCat, En Comú Podem i la CUP

Actualitzat

El Sindicat de Llogateres ha registrat aquest dimecres al Parlament una nova proposició de llei de contenció i moderació del preu del lloguer amb l'objectiu "d'impedir pujades i fer abaixar els preus a les 60 ciutats més tensionades de Catalunya, en un context d'emergència habitacional", segons els representants del sindicat.

El text que ha entrat avui a la cambra catalana s'ha treballat prèviament durant "mesos" amb la conselleria de Justícia i ja compta amb els suports dels grups parlamentaris d'ERC, JxCat, En Comú Podem i la CUP.

A més, la proposició serà en format de "lectura única", fet que permetria agilitzar encara més el procés de tramitació i aprovació dels possibles canvis.

 


Codi civil com a referència

Si la proposta tira finalment endavant, seria "la primera vegada que es regulen els preus dels lloguers a Catalunya basant-se en el Codi Civil, que ja regula els arrendaments rústics i permet regular els urbans", gràcies a un canvi que es va introduir l'any passat.

Segons Jaime Palomera, portaveu del sindicat, "la proposició de llei encarna els desitjos d'una part molt àmplia de la societat civil, malgrat ser una proposta de mínims".

"És fruit de la lluita que els llogaters van començar fa tres anys i de les més de 1.000 famílies que s'han plantat als lloguers abusius", en referència a tots els blocs de pisos que s'han organitzat i han aconseguit negociar conjuntament amb fons voltor com Azora, Cerberus o Blackstone.

Demanen que la proposta s'apliqui de manera immediata als 60 municipis de més de 20.000 habitants amb un mercat d'habitatge més tensionat. En total, calculen que es podrien beneficiar municipis on viuen uns 5 milions de persones, el 70% de la població catalana.

 


Cada municipi ho regularà

Al cap d'un any, els òrgans competents per cada municipi hauran d'aprovar la continuïtat de la regulació.

Volen que els nous contractes per a habitatges que ja estaven llogats no superin el preu acordat en el contracte anterior.

En el cas dels habitatges que tinguessin un preu per sobre de la mitjana de la seva zona o siguin habitatges nous, el nou contracte haurà de tenir com a valor màxim el valor que estableix l'índex de referència, preu mitjà de la zona on estiguin localitzats.

Tal com passa en altres països europeus, la regulació presentada preveu algunes excepcions per a propietaris que facin grans rehabilitacions, obres de millora, les relacions de parentiu i altres règims de renda.

Un anunci d'un pis de lloguer penjat en un balcó
La crisi del coronavirus ha fet que els llogaters hagin tingut una caiguda del seu poder adquisitiu

A més, la proposició presentada promou que els habitatges d'obra nova queden lliures de regulació durant els primers tres anys.


Multes per als propietaris

La proposta, que haurà de passar els tràmits a la cambra catalana, també inclou un règim sancionador.

Una reivindicació històrica dels moviments per l'habitatge digne que permetrà multar els propietaris que se saltin la norma i assegurar així que es compleixi.

A més, el text també reconeix –per primera vegada– les organitzacions de llogaters com a part en la mediació de conflictes, els quals recorden que els lloguers han augmentat 20 vegades més que els sous en l'últim lustre a Catalunya.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut