Nou cellers, entre els quals hi ha Gramona i Recaredo, deixen la DO Cava
Nou cellers, entre els quals hi ha Gramona i Recaredo, deixen la DO Cava
Sant Sadurní d'Anoia

Nou marques deixen la DO Cava per buscar "més prestigi" amb l'etiqueta Corpinnat

Gramona i Recaredo, entre d'altres, deixaran de dir cava als seus vins escumosos

RedaccióActualitzat

Els nou productors que l'any passat van formar la marca Corpinnat han decidit sortir de la Denominació d'Origen Cava per a poder mantenir la seva marca. Es tracta de Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí.

Aquests cellers han estat des del mes d'abril del 2018 negociant amb el consell regulador cava la manera de crear la marca Corpinnat dins la DO Cava, però els esculls amb el Consell Regulador ho han fet inviable.

Les primeres ampolles que portaran l'etiqueta Corpinnat sortiran a la primavera, segons han anunciat aquest dimecres.

Ampolles de cava de la marca Gramona (ACN)


La intenció dels nou cellers és que Corpinnat s'identifiqui amb una marca amb més prestigi de la que actualment dona la DO, perquè els estàndards de producció són més elevats. Un cava que sigui de Corpinnat ha de complir unes normes més exigents que les que compleixen els vins de la DO Cava.

Xavier Gramona, copresident de Corpinnat:

"Més que un trencament, és una evolució. Hi ha una possibilitat de concòrdia, i seguirem treballant junts perquè tot el sector, tot el territori, avancin cap una idea del vi escumós a la zona que tenim tots que, bàsicament, digui, i que el consumidor n'estigui convençut, que aquí a la nostra terra es poden fer grans vins escumosos del món i no la idea que potser ara existeix a través del cava, tal com se l'entén actualment."

Gramona ha afegit que es volien desmarcar de certs caves de preu baix:

"Vas a un lineal aquest Nadal i veus caves a preus molts baixos. Vins escumosos de menys qualitat italians a preus fins i tot més alts. És un tipus de mercat que té relativament poc futur des del punt de vista de valor econòmic per a tot el sector."


Les normes de Corpinnat

Els vins sota el paraigua Corpinnat són tots 100% ecològics, estan fets dins 46 municipis que -segons ells- engloben el "nucli històric" de la producció vinícola del Penedès. De fet, el nom ve de les paraules Cor (de cor) i Pinnat que és l'origen de la paraula Penedès (pinnat vol dir muntanya rocosa).

Ton Mata, copresident de Corpinnat:

"Crèiem que Corpinnat podria estirar el cava cap a més prestigi, perquè el nostre model de producció implica que vinifiquem a la propietat, fem servir varietats autòctones, som ecològics, garantim un mínim de 18 mesos per al conjunt de totes les ampolles que fem. Això havia de ser perfectament compatible amb el cava."

Segons aquests cellers, el Consell Regulador està en contra que sigui Corpinnat qui marqui l'àrea geogràfica d'aquesta mena de subdenominació d'origen.


També hi havia desacord per saber qui havia de controlar els corpinnats. Aquest control el volia exercir la DO Cava, però des de Corpinnat defensaven que fos un organisme independent.

A Corpinnat confiaven que el relleu al capdavant de la DO Cava, on Javier Pagés va substituir Pere Bonet, les negociacions prosperarien, cosa que no ha passat.

El Consell Regulador ho lamenta

Des del Consell Regulador del Cava han lamentat la decisió, que han atribuït a una qüestió de terminis, en paraules del president de l'organisme:

"Desgraciadament, la gran discrepància és el temps. Coincidim en els objectius de territori i qualitat, però no ha estat suficient per convèncer-los i finalment han cregut convenient seguir el seu camí."


Un dels problemes de fons de la DO Cava és que no està vinculada a cap territori en concret, sinó que es pot elaborar a diferents municipis de Barcelona, Lleida, Girona, Navarra, La Rioja, Àlaba, Badajoz i Saragossa. Aquesta veritat no dona pistes al consumidor de com serà el vi que va sota l'epígraf.

Nou marques han abandonat la DO Cava (Pixabay)


Clàssic Penedès, l'escissió del 2014

Aquesta escissió s'assembla una mica a la que ja hi va haver el 2014, quan es va crear la marca Clàssic Penedès. Uns quants viticultors van decidir sortir de la DO Cava i, un cop fora, van demanar a la DO Penedès si els deixaven formar-ne part. D'aquí va néixer Clàssic Penedès.

Els criteris de producció de Clàssic Penedès i Corpinnat s'assemblen bastant. Tots dos són ecològics i fan l'embotellament a la mateixa finca, però aquesta vegada, l'escissió pot tenir més rellevància al ser bodegues de més producció que les que van marxar al 2014.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut