Nou intent al Congrés per considerar els animals "éssers amb sensibilitat" i no "coses"
En cas de divorci sense acord, la justícia decidirà la custòdia d'una mascota i el règim de visites (Pixabay/StockSnap)

Nou intent al Congrés per considerar els animals "éssers amb sensibilitat" i no "coses"

El ple desencalla una iniciativa del 2017 que permetrà regular la custòdia de mascotes i prohibirà que s'embarguin en cas de desnonament

Virgínia Arqué Nueno

Un animal és "un ésser viu" i no un objecte, una definició que recull el diccionari però no la legislació espanyola, almenys de moment.

El ple de Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts tramitar una proposició de llei perquè els animals deixin de ser considerats "coses", en concret, "béns mobles", com els defineix actualment el Codi Civil, i se'ls atorgui la qualificació d"éssers vius dotats de sensibilitat".

Una qualificació que permetrà, per exemple, determinar el règim de custòdia d'una mascota en processos de divorci o separació sense acord, o que no vagin a parar a una subhasta, amb la resta de mobles d'una casa, en cas de desnonament.

Es desencalla així una llei que ja va arribar al Congrés l'any 2017 gràcies a una iniciativa de Ciutadans recollida més tard pel llavors govern del Partit Popular. El projecte es va arribar a treballar primer en ponència i després en comissió, però va quedar aturat amb les eleccions del 2019, després de la moció de censura que va treure Mariano Rajoy del govern.

La iniciativa l'ha recuperat ara l'executiu de coalició de PSOE i Unides Podem, i ha rebut el suport gairebé unànime del ple. Només s'hi ha oposat Vox.

La llei comportarà canvis en el Codi Civil, la llei hipotecària i la d'enjudiciament civil sobre el règim jurídic dels animals. Es dona la paradoxa que el Codi Penal sí que distingeix, des de l'any 2003, entre els danys als animals domèstics i a les coses.


Custòdia compartida i règim de visites, també de mascotes

Als animals se'ls considerarà, a partir d'ara, "éssers vius dotats de sensibilitat". Tot i que encara seran "apropiables i objectes de comerç", s'haurà "d'atendre el seu benestar" i protegir-los contra el maltractament, l'abandonament i contra una mort cruel o innecessària.

La nova llei diu que aquesta protecció s'ha d'anar ampliant a tots els animals (siguin de companyia, domèstics, silvestres o salvatges), tot i que ara mateix no els defensa a tots per igual (els vivers o criadors d'animals, per exemple, es podran considerar "béns immobles" encara que els animals que hi visquin s'hauran de protegir com a éssers vius que són).

La modificació en el Codi Civil implica que els animals "seran sotmesos només parcialment el règim jurídic de béns". Això vol que, per exemple en cas de separació o divorci, i si no hi ha acord entre les parts, serà un jutge qui en decidirà la custòdia, el règim de visites i les despeses de manutenció a pagar per cadascú.

Obliga, a més, els propietaris a cuidar i protegir els animals, i en cas d'abandó o pèrdua, a pagar-ne les despeses que hagi pogut tenir qui l'hagi trobat i se n'hagi fet càrrec. La llei també contempla una indemnització per als propietaris en cas que algú mati o maltracti el seu animal domèstic.

El canvi en la llei hipotecària impedirà que s'estengui una hipoteca als animals domèstics i la llei d'enjudiciament civil declararà "absolutament inembargables" els animals de companyia "en atenció al vincle especial d'afecte que lliga aquests animals amb la família amb la qual conviuen".

Això evitarà que, en cas de desnonament, els afectats perdin les seves mascotes i que s'acabin venent en una subhasta. Sí que se'ls podrà embargar, però, els béns que puguin generar els seus animals de companyia.

 

Anar al contingut