Mario Draghi jura el càrrec de primer ministre d'Itàlia davant el president Sergio Mattarella (Reuters/ Francesco Ammendola)
Mario Draghi jura el càrrec de primer ministre d'Itàlia davant el president Sergio Mattarella (Reuters/ Francesco Ammendola)

Nou govern a Itàlia: Draghi presenta un executiu d'unitat i tècnic per sortir de la crisi

El govern de l'expresident del BCE té el repte de treure Itàlia de la greu crisi econòmica, social i sanitària que ha provocat la Covid

L'economista i expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha pres possessió com a nou primer ministre d'Itàlia amb la missió de gestionar la pandèmia i treure el país de la greu crisi econòmica, social i sanitària que ha comportat el coronavirus. Aquest és el tercer govern d'aquesta legislatura.

Mario Draghi va acceptar a principis de febrer la proposta del president d'Itàlia, Sergio Mattarella, de formar un govern d'emergència per afrontar la situació creada després de la dimissió de Giuseppe Conte, el 26 de gener.

El nou govern capitanejat per Mario Draghi està format per 23 ministres, vuit d'ells dones. Draghi ha volgut ser conciliador amb les diferents formacions que li donen suport, però ha reservat carteres a persones de la seva confiança i amb un perfil més tècnic: seran els responsables d'Economia, Justícia o el nou ministeri de Transició Digital.

El nou primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, amb part dels seus ministres (Reuters/Guglielmo Mangiapane)
El nou primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, amb part dels seus ministres (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

El nou ministre d'Economia i Finances era fins ara el director general del Banc d'Itàlia. El Ministeri d'Innovació i Transició Digital l'ocuparà l'exconseller delegat de Vodafone al món, i la cartera de Justícia serà per a la primera dona que va presidir el Tribunal Constitucional.

Draghi, conegut com a "Supermario" per la seva actitud a l'hora de salvar l'euro quan era governador del Banc Central Europeu, ha hagut de fer un joc d'equilibris per acontentar els sis partits que li donen suport. I ha conformat un govern d'unitat nacional per gestionar la greu crisi sanitària, econòmica i social que viu Itàlia; un govern que s'haurà de veure quina continuïtat tindrà.

El Moviment 5 Estrelles (M5S) s'ha emportat 4 carteres, La Lliga de l'ultradretà Matteo Salvini en tindrà tres, però el seu líder no serà ministre. També tindran tres ministeris el Partit Demòcrata (PD) i la conservadora Forza Itàlia (FI). El centrista Itàlia Viva (IV) i Lliures i Iguals (LeU) tindran un ministeri cadascun.

Draghi succeeix Giuseppe Conte, que va dimitir el 26 de gener passat, i comptarà amb el suport gairebé unànime dels partits amb representació al Parlament, a excepció de la formació d'ultradreta Germans d'Itàlia, de Giorgia Meloni.

El nou executiu ha jurat avui el càrrec davant el president de la República italiana, Sergio Mattarella. La cerimònia de presa de possessió ha estat una mostra del nou clima, menys tens, que viu la política italiana.

Draghi té com a principal repte accelerar l'accés dels italians a les vacunes contra la Covid-19, que ja ha provocat més de 90.000 morts a Itàlia. També haurà de gestionar els 209.000 milions d'euros que la Unió Europea destinarà a Itàlia del fons per a la recuperació.

 

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut