San Fernando de Henares

Correa diu que el PP valencià el va obligar a fer factures falses "per poder cobrar"

En el segon dia del judici contra la branca valenciana de Gürtel, nou empresaris han ratificat que van finançar il·legalment el PP de Francisco Camps

RedaccióActualitzat

Els nou empresaris acusats d'haver finançat il·legalment el Partit Popular de València han seguit el guió previst aquest dimarts, en el segon dia del judici contra la trama valenciana de Gürtel, i han reconegut que van pagar més d'1,2 milions d'euros per sufragar les campanyes electorals del 2007 i el 2008.

De fet, la declaració ha estat una ratificació del pacte a què havien arribat fa gairebé un any amb la fiscal Myriam Segura. En virtut d'aquest pacte, aquesta ha rebaixat la petició d'entre 4 i 6 anys de presó per falsedat documental a penes inferiors a 2 anys convertibles en multes.

Van assumir despeses del PP com a pròpies

Els nou acusats, entre els quals hi ha Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, del PP, han reconegut tots els fets dels quals se'ls acusa: que van assumir despeses del PP com a pròpies i que van pagar-les directament a Orange Market, l'empresa de Francisco Correa, el principal acusat també en aquest judici.

Les seves empreses no podien fer donacions al PP perquè eren beneficiàries de contractes d'administracions governades per aquest partit. A més, el PP no va declarar aquests diners perquè hauria suposat admetre més despesa de la que li permetia la llei.

Els diners pagats per aquests empresaris són la major part dels 2,03 milions d'euros que Orange Market va cobrar per organitzar els actes electorals de les campanyes del PP del 2007 i el 2008.

Els empresaris han respost a les preguntes dels seus advocats i de la fiscalia, però s'han negat a contestar a les defenses dels altres acusats. El jutge, a més, els ha permès absentar-se del judici a partir d'ara.

Factures falses "per poder cobrar"

Després dels empresaris ha declarat el cap de la trama i principal acusat, Francisco Correa, que ha responsabilitzat el PP de les irregularitats. Segons Correa, va ser el partit el que els va obligar a fer factures falses per als empresaris acusats:

"Hem hagut de cometre errors, perquè quan fem una feina per al Partit Popular, com hem fet durant molts anys de campanya i no ens paguen, i ens diuen: cobreu d'aquests senyors, doncs hem emès les factures que hem emès. Aquests senyors són empresaris, i nosaltres també. Ells han rebut factures no correctes, i nosaltres hem emès factures falses per poder cobrar."

 

Amb aquesta confessió Correa espera beneficiar-se d'una reducció en les peticions fiscals, que, de moment, són de 24 anys de presó. De fet, ja va confessar fa uns quants dies, en un escrit enviat al jutge en què afirmava que el PP valencià el va pagar amb diner negre a través de l'empresa Orange Market.

Correa ha assegurat que no coneixia "absolutament a ningú" del PP valencià, dirigit llavors per Francisco Camps. El cap de Gürtel ha dit que eren els seus subordinats Pablo Crespo i El Bigotes, també acusats, els que portaven "el dia a dia" de la relació amb el partit.

La primera jornada, qüestions prèvies

Aquest dilluns, a la primera jornada del judici contra la branca valenciana de Gürtel, dedicada a les qüestions prèvies, la fiscal anticorrupció Myriam Segura ja va anunciar que està disposada a rebaixar les penes de presó a part dels acusats.

En aquest judici, a més dels membres de la trama i els empresaris, hi ha acusats alguns membres de l'antiga cúpula del PP valencià, com Ricardo Costa i Vicente Rambla.

 

Notícia relacionada: Púnica, Gürtel, Pokémon, Taula, Lezo... Com s'escullen aquests noms?

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut