Un operari neteja els carrers de Còrdova per lluitar contra el coronavirus (EFE/Salas)
Un operari neteja els carrers de Còrdova per lluitar contra el coronavirus (EFE/Salas)

Nou dia d'alentiment de contagis a Espanya: 7.026 casos nous i 809 morts per coronavirus

Les dades indiquen una tendència a la baixa tant en la xifra de nous contagis com en la de víctimes mortals de la Covid-19

RedaccióActualitzat

Dades esperançadores en l'evolució del coronavirus a Espanya. Aquest dissabte les xifres de nous contagis i de víctimes mortals provocades pel coronavirus són més baixes que les de divendres.

A tot Espanya, durant les últimes 24 hores, hi ha hagut 7.026 nous casos diagnosticats i han mort 809 persones. Una altra dada positiva és que s'ha donat l'alta hospitalària a 3.449 afectats en les últimes 24 hores.

En total, a l'estat espanyol hi ha diagnosticats 124.736 positius per Covid-19 i 11.744 morts. Les altes hospitalàries arriben als 34.219 pacients.

Al conjunt de l'Estat hi ha 6.532 persones ingressades en UCIs, més d'un centenar més que ahir divendres. És significativa la reducció de nous ingressos en unitats de cures intensives, que ha estat d'un 1,8%, quan ahir va ser del 5,31%.

La Comunitat de Madrid registra el nombre d'afectats més important: amb 36.249 positius per la Covid-19 i 4.723 defuncions, seguida de Catalunya, amb 24.734 persones infectades pel coronavirus i 2.508 morts. La tercera comunitat amb més afectats és Castella-la Manxa, amb 9.324 afectats i 786 morts.

La doctora María José Sierra, del comitè tècnic de seguiment del coronavirus, ha destacat que aquestes xifres són "un raig d'esperança":

"Tenim la sensació que els ingressos d'avui són menys que els d'ahir, i no només a Madrid. Hem d'estar preparats, però és veritat que les xifres parlen a favor."

Sierra ha atribuït la millora de la xifra de contagis a les mesures de distanciament imposades durant l'estat d'alarma:

"Les mesures de distanciament social estan tenint efecte. Ara ve l'època de transició."

El ministeri de Sanitat, ha dit Sierra, és conscient que hi ha "moltíssims casos lleus" de persones afectades per coronavirus i que no están registrats pel sistema. Ha dit que s'estan preparant estudis de prevalencia de la malaltia en la població general per a poder determinar les properes mesures a adoptar.

Dades de divendres

Aquest divendres es va registrar un alentiment dels nous casos i també de les morts. Hi va haver 7.472 contagis detectats i 932 morts, quan 24 hores abans les xifres eren 8.102 casos i 950 morts. Aquesta tendència podria confirmar el que fa dies que repeteixen els responsables del comitè tècnic del govern espanyol: que s'ha arribat al pic i que tocaria començar a veure baixar la corba de la pandèmia.

Al marge de les xifres, el confinament s'allargarà encara 15 dies més. Pedro Sánchez ha anunciat avui que l'estat d'alarma s'allarga fins el 25 d'abril. El president del govern espanyol s'ha reunit aquest matí amb el comitè científic i amb els responsables de la gestió d'aquesta crisi sanitària per decidir si les mesures de confinament s'havien de mantenir. 

En una declaració pública similar a les d'anteriors dissabtes des de la Moncloa, Sánchez ha dit que, malgrat que l'estat d'alarma es mantindrà fins al 25 d'abril, no s'ampliarà el permís retribuït per aturar el gruix de l'activitat econòmica i que tenia el 9 d'abril com a data límit.


A la baixa també a Catalunya

Les xifres de Catalunya se serveixen a un ritme diferent. El Departament de Salut les facilita a la nit, passades les deu. Les de divendres al vespre també són esperançadores pel que fa a la lluita contra la pandèmia. Segons els experts, les mesures de confinament estan tenint efecte i el nombre de nous contagis va baixant.

En les últimes hores, a Catalunya s'han confirmat 1.200 casos positius més i han mort 173 persones. Unes xifres inferiors a les dels dies anteriors. Des del començament de la crisi sanitària, més de 8.600 persones han estat donades d'alta de l'hospital.

 

Al brot d'Igualada, un dels que més preocupen, no hi ha hagut cap mort en les últimes hores.


Llum verda al respirador

La bona notícia del dia ha arribat gràcies als respiradors. Seat ja treballa per fabricar centenars d'unitats del respirador d'emergència OxyGEN, després de rebre l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. El dispositiu de ventilació forma part d'un estudi clínic que es farà a l'Hospital Germans Trias i Pujol i al Clínic.

Si les noves proves amb més pacients són positives, servirà per pal·liar, transitòriament, la falta de respiradors convencionals en la situació d'emergència.

La producció dels dispositius -uns 300 per dia-, es fa a la planta de Martorell a partir d'un motor adaptat dels eixugaparabrises dels cotxes.

 

Recomanació: portar mascaretes

Des de l'inici dels contagis per coronavirus han estat diversos els parers sobre la conveniència de portar mascaretes. Des de Protecció Civil se n'ha recomanat l'ús. Des de la Conselleria de Salut, es considera que, mentre el material sigui escàs, cal prioritzar que les facin servir les persones que estiguin amb més risc, i adverteixen que, si ens la fem nosaltres, ha d'estar ben feta perquè, si no, pot donar una falsa sensació de seguretat. I si ens molesta, pot fer que ens toquem més la cara i, per tant, ens exposem més al contagi.

També el govern espanyol diu ara que cal posar-se la mascareta per anar pel carrer. L'Organització Mundial de la Salut insisteix que només cal portar mascaretes si s'està malalt o es tenen símptomes.

On sí que hi ha consens és amb les altres mesures: rentar-se bé les mans i guardar la distància de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut