Nou decret de lloguer: sense límit a la pujada de preus i contractes de 5 anys

S'incrementa fins a quatre mesos el termini que té el propietari per avisar que no se segueix amb el contracte

RedaccióActualitzat

En el Consell de Ministres d'aquest divendres s'ha aprovat un nou decret llei sobre la vivenda i el lloguer amb què es vol "donar un gir social a la política de vivenda". Entre les principals mesures destaca millorar la situació de l'inquilí respecte al llogater, ajudar els grups més vulnerables davant dels desnonaments i impulsar una oferta de vivendes de lloguer assequible.

Es preveu que les mesures entraran en vigor aquest dissabte, quan el Butlletí Oficial de l'Estat publicarà el decret llei, i afectaran els nous contractes.


Protegir l'inquilí

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha explicat que el govern espanyol sap la gran preocupació que hi ha entre la població respecte als lloguers, "sobretot per part de la gent jove". Per això han aprovat aquest nou decret llei, amb una sèrie de mesures per protegir l'inquilí i equilibrar totes dues parts: inquilí i propietari.

S'ampliarà la durada dels lloguers de 3 a 5 anys o, fins i tot, arribarà a 7 anys, en casos en què l'arrendador sigui una empresa. A més, si aquest temps no fos suficient, s'hi afegirà una pròrroga tàcita d'1 a 3 anys.

 

 

Respecte al temps per avisar de la no renovació d'un contracte, passarà a ser de 2 mesos per part de l'inquilí i 4 mesos per part del propietari. En tot cas, el propietari podrà escurçar el contracte sempre que en el document inicial quedi especificat que el pot recuperar per necessitat pròpia, del cònjuge o dels fills.

De la mateixa manera, si un pis de lloguer es posa a la venda, es torna a donar efecte davant de tercers als contractes no inscrits, és a dir, que l'inquilí quedarà protegit encara que el contracte no estigui inscrit en el Registre de la Propietat.


Impulsar lloguers assequibles

Per augmentar el parc de lloguer, una de les mesures noves és gravar l'IBI dels habitatges que no estiguin ocupats.

 

 

La vicepresidenta del govern espanyol ha explicat que es farà un índex estatal de preus de la vivenda i es preveu que el preu del lloguer no es pugui apujar més enllà del que pugi l'IPC. Aquesta mesura es vol dur a terme en un termini de vuit mesos. A més, cada comunitat autònoma podrà fer els seu propi índex, però en cap cas ni comunitats autònomes ni ajuntaments podran establir sistemes de regulació dels preus de lloguer.

Interactiu relacionat: "Expulsats de Barcelona, lloguer pels núvols"

I, finalment, un altre dels punts destacats del decret llei fa referència als desnonaments. S'haurà de reformar la llei d'enjudiciament civil per donar més seguretat als llogaters. D'entrada, el jutge haurà d'avisar els serveis socials, i si es detecta vulnerabilitat, podran aturar el procediment tres mesos, un mes més que ara. Si el procés continua endavant, el jutge haurà de donar informació precisa sobre el dia i l'hora del desnonament.

ARXIVAT A:
HabitatgeEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut