La campiona olímpica va ser detinguda el febrer en un control de seguretat de l'aeroport de Xeremétievo de Moscou (Reuters/Evgenia Novozhenina)
La campiona olímpica va ser detinguda el febrer a Moscou (Reuters/Evgenia Novozhenina)

Nou cop per a Brittney Griner: la justícia russa li manté els nou anys de presó

La jugadora de bàsquet nord-americana va ser detinguda a Moscou el febrer per tràfic de drogues

Actualitzat

La justícia russa ha rebutjat el recurs de la jugadora de bàsquet estatunidenca Brittney Griner i manté en vigor la condemna de nou anys de presó per possessió i contraban de drogues. El col·legi judicial del Tribunal de la regió de Moscou ha considerat legal la condemna dictada contra la jugadora nord-americana.

Tot i això, el tribunal sí que ha dictaminat que cada dia que Griner passi a la presó comptarà com un dia i mig de la seva pena total.

Durant la vista celebrada a la ciutat de Krasnogorsk, Griner ha admès per videoconferència el seu error i ha assegurat que esperava que el tribunal "ho tingués en compte".

"Nou anys de presó són massa. Hi ha gent que ha comès crims més greus i ha rebut penes menors. Demano que es revisi la sentència. Lamento el meu error. Soc culpable, però no hi havia mala intenció. Espero que el tribunal ho tingui en compte."


La campiona olímpica i jugadora de l'equip rus UMMC Ekaterinburg va ser detinguda el passat 17 de febrer en un control de seguretat de l'aeroport Xeremétievo de Moscou. Les autoritats russes van trobar en el seu equipatge cartutxos de vapejador amb oli d'haixix, una substància il·legal a Rússia. A l'agost, la justícia russa va condemnar a l'esportista a una pena de nou anys.


Els defensors de l'esportista en demanen l'absolució

Durant la vista, els defensors de Griner han demanat al tribunal de la regió de Moscou la reducció de la pena de presó o la seva absolució. Un dels advocats ha declarat que la justícia russa ha establert "erròniament la intenció delictiva de la jugadora". "Ella (Griner) va acceptar de manera plena la seva culpabilitat i el tribunal va considerar només parcialment el seu reconeixement de culpa", ha manifestat.

A més, l'advocat ha afegit que la decisió emesa pel tribunal durant l'agost "és injusta i extremadament severa", tant per la petita quantitat de cànnabis requisada com per les "fites esportives i activitats humanitàries" de Brittney Griner.

Tot i això, la Fiscalia russa ha sol·licitat que la condemna continuï ferma i mantingui en vigor la pena dictada el 4 d'agost.


Els Estats Units asseguren que treballen per al retorn de Griner

A l'estiu, abans que es conegués la sentència, la jugadora ja va declarar-se culpable de tots els càrrecs, tot i que va assenyalar que no tenia intenció de cometre cap delicte. Griner va dir que l'oli d'haixix que tenia a l'equipatge era perquè va fer les maletes per viatjar a Rússia amb molta pressa.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va reaccionar a la sentència mitjançant un comunicat on reclamava a Rússia l'alliberament de la jugadora nord-americana.

Unes setmanes després es va saber que es negociava un intercanvi de presoners. El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va proposar al ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, intercanviar Griner per Viktor Bout, un dels traficants d'armes més prolífics del món detingut pels Estats Units l'any 2008.

A més, Washington va demanar que entrés dins l'intercanvi el nord-americà Paul Whelan, un antic marine condemnat per espionatge a Rússia.

Ara, els Estats Units asseguren que seguiran treballant amb Rússia per poder portar a casa l'estrella Griner, detinguda "injustament i en circumstàncies intolerables" i a qui consideren que s'ha sotmès a un "judici simulat".

ARXIVAT A:
EsportsEstats UnitsRússia
Anar al contingut