Nou cop a l'internet lliure a Europa: la llei del "copyright", més a prop d'aprovar-se

Google, YouTube, Twitter o Facebook hauran de detectar si el contingut dels seus usuaris vulnera el "copyright"

Xevi MiróActualitzat

El Parlament Europeu, el Consell i la Comissió han arribat a un acord sobre la directiva que ha de regular els drets d'autor a la xarxa. Els contraris a aquesta directiva diuen que els articles 11 i 13 canviaran la manera que tenim d'entendre internet.

Si és aprovada i ratificada pel Parlament Europeu i el Consell, esdevindrà llei, i això significa que les plataformes de contingut com ara Google, Twitter, Facebook o YouTube hauran de detectar i frenar tots els continguts que els seus usuaris pengin sense ser propietaris dels drets.

Des del Parlament Europeu diuen que, amb aquesta normativa, els titulars dels drets d'autor tindran una "renumeració més justa" per l'ús de les seves obres a l'entorn digital.

Avui, si un usuari publica la versió d'una cançó per la qual no té drets poden passar dues coses: que ningú -a part de l'usuari i els seus seguidors- ho vegi i la cançó quedi publicada a la xarxa, o que la discogràfica o l'autor ho detectin i es demani a la plataforma -per exemple YouTube-  que ho retiri.

Actualment la responsabilitat és de l'usuari, però la plataforma ha de fer cas a la petició de la discogràfica. S'entén que els propietaris dels drets -per exemple, els segells discogràfics o els mateixos autors- no tenen mitjans per perseguir tots els infractors i, en alguns casos, aquestes infraccions, que poden ser moltes, passen desapercebudes.

Amb la nova normativa, la Unió Europea vol que tots els continguts amb drets siguin detectats i, per tant, els seus autors puguin cobrar quan algú els penja online. Per arribar aquest objectiu, demanen a les plataformes de continguts que creïn uns programes que detectin els continguts amb drets abans de ser pujats i no permeti a l'usuari publicar-ho si no en té els drets.

El 13, l'article més controvertit

En una entrevista a TV3, l'activista d'Xnet Simona Levi diu:

"L'article 13 canviarà internet com el coneixem. Perquè tota aquesta idea pròpia d'internet d'intercanviar, que jo agafo aquí, reinterpreto..., tot això desapareix, és una idea molt orwelliana d'una censura abans que passi res."


Les paròdies queden excloses

La llei considera exemptes d'aquesta llei els casos en què la pujada de contingut es fa amb intenció de fer una cita, una crítica o es faci amb intenció paròdica. Els contraris a aquesta llei posen en dubte que el programa que vetarà la pujada de continguts amb drets a les plataformes sigui capaç de detectar aquesta intencionalitat de l'usuari. En principi, els gifs i els mems entrarien dins d'aquesta categoria i no quedarien prohibits.


Els acords a gran escala

Segons els contraris a la llei com l'eurodiputada Julia Reda, del Partit Pirata alemany, aquesta llei farà que les grans plataformes de continguts acabin signant acords amb els grans propietaris de drets de propietat -les distribuïdores de cinema, les discogràfiques- perquè els permetin utilitzar els seus continguts. Un cop més, els petits autors quedarien exclosos d'aquests acords i, a sobre, no podrien utilitzar les plataformes per divulgar la seva obra.


Els agregadors de notícies, a l'article 11

Part d'aquesta iniciativa va arrencar de la petició dels mitjans de comunicació de fer que agregadors de notícies com Google News paguin el contingut de què es nodreix la seva plataforma. Això vindrà reflectit en la mateixa normativa, en l'article 11. Segons aquest article:

"Els mitjans de comunicació hauran d'obtenir una remuneració justa i proporcionada per l'ús digital de les seves publicacions per part dels proveïdors de servei de la societat d'informació."

Aquestes comparticions hauran de ser compensades si a part de l'enllaç, l'agregador o la plataforma reprodueix un text. La compartició de l'enllaç es podrà fer lliurement. No queda clar, doncs, en quin moment el text que acompanya al link quedarà dins o fora d'aquesta normativa. Precisament, per un article similar vigent a Espanya, Google News va deixar d'operar aquí el 2014 i encara no s'ha reactivat.

Pel que fa a la pàgina de cerques de Google, on també apareixen les notícies de diferents mitjans, Google està fent proves sobre com quedaria si la llei entra en vigor.

 

 

Entre el mes d'abril i el mes de maig, abans de les eleccions europees, el Parlament Europeu haurà de votar aquesta directiva. Els contraris a la llei ja s'estan mobilitzant davant el que ells consideren que és l'última oportunitat per evitar-ne l'aprovació, amb la campanya #SaveYourInternet.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials GoogleTecnologiaInternet
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut