Nou anys de presó per al pare que va lesionar greument el seu nadó sacsejant-lo a Lleida
La parella acusada durant el judici, el setembre passat, a l'Audiència de Lleida (ACN/Laura Cortés)

Nou anys de presó per al pare que va lesionar greument el seu nadó sacsejant-lo a Lleida

El tribunal li imposa una indemnització de 600.000 euros per fer front a les seqüeles del nen i prohibeix que el vegi durant deu anys després de complir la pena

Actualitzat

L'Audiència de Lleida ha condemnat a nou anys de presó un home acusat de maltractar el seu fill, de deu dies, l'estiu del 2019, a Lleida, i n'ha absolt la mare. 

La sentència considera que el pare del nadó era conscient que sacsejant la criatura hi havia una "probabilitat alta" de fer-li mal i el condemna per un delicte de lesions greus. El tribunal li ha imposat també una idemnització de 600.000 euros i li ha prohibit veure el nen durant deu anys després de complir la pena.

L'acusat va admetre haver sacsejat el nen a la declaració al judici, un fet que fins aleshores havia negat. Va reconèixer que, la matinada del 13 d'agost, va sacsejar el nadó de només 10 dies, perquè reaccionés. Va dir que la criatura s'havia quedat "en xoc" després que li caigués "sense voler" quan es va voler asseure al sofà perquè estava molt cansat.

La sentència recull que la declaració de l'acusat al judici va ser "una sorpresa". Fins a la vista, l'acusat explicava les lesions perquè dos dies abans "es va oblidar" de cordar el nadó a la cadireta del cotxe i que, a causa d'un gir brusc, va caure tornant d'un viatge. Els metges van descartar aquesta causa i van declarar que les lesions cerebrals del nen es van produir per "un traumatisme no accidental reiterat".

L'Audiència de Lleida ha imposat la pena de presó que demanava l'advocat de la Generalitat, amb els agreujants de parentiu i abús de superioritat. La Fiscalia, en canvi, sol·licitava una pena de 3 anys de presó per un delicte de lesions per imprudència greu. 

Entrada d'urgències de l'Hospital Vall d'Hebron on va estar ingressat el nadó (CCMA)

Sense custòdia i allunyament 

A banda de la pena de presó, l'Audiència també li retira la custòdia del nen durant 9 anys i li prohibeix que s'hi pugui acostar o comunicar-se amb ell durant 10 anys més un cop surti de la presó. També li imposa que indemnitzi el nen amb 600.000 euros per fer front a les futures despeses que puguin generar les seqüeles que té la criatura.

El nen va estar ingressat a l'Hospital Vall d'Hebron a Barcelona per les lesions greus que l'agressió li va provocar i per les quals tindrà seqüeles greus tota la vida. A Barcelona, van ser detinguts els pares, que van ingressar després a la presó. Des d'aleshores, el nen es troba sota la tutela de la DGAIA.

Pel que fa a la mare, l'advocat de la Generalitat li demanava també 9 anys de presó per un delicte de lesions per omissió. L'Audiència però, l'ha absolt en considerar que no va ser responsable de les lesions del nen, tal com demanava la Fiscalia.

El magistrat té en compte els antecedents de l'home que va ser condemnat a nou mesos de presó per maltractament familiar a la dona per uns fets del 3 de juliol del 2018. La dona es va negar a declarar al judici, però el jutge va considerar provat que l'acusat la va colpejar i intentar ofegar. L'home va recórrer i l'Audiència de Lleida finalment el va absoldre. L'home sí que va ser condemnat el 2 de desembre del 2019 per maltractament psicològic.

ARXIVAT A:
JudicialMenors
Anar al contingut