Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
Londres

Junqueras, Sànchez i Cuixart porten el seu empresonament a les Nacions Unides

Denuncien que la seva detenció viola els drets d'associació, expressió, opinió política i participació en la vida pública

RedaccióActualitzat

L'empresonament d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart és des d'avui al Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.

Advocats de Barcelona, París i Londres han registrat aquest dijous una petició en què es denuncia que la seva detenció viola els drets d'associació, expressió, opinió política i participació en la vida pública.

També es denuncia que se'ls està violant el dret a un tribunal imparcial, a preparar-se la defensa i a la presumpció d'innocència per la seva defensa de l'autodeterminació del poble català.

L'anunci l'ha fet aquest migdia a Londres un conegut advocat britànic especialitzat en drets humans contractat per la defensa de tots ells. Per decisió personal, no hi participa Joaquim Forn. Es tracta de Ben Emmerson, que, entre d'altres, es va encarregar de representar la viuda d'Aleksandr Litvinenko, l'exagent del KGB que va morir enverinat l'any 2006 a Londres.

 

Segons Emmerson, l'empresonament dels líders catalans és "il·legal" i un "perillós precedent":

"Espanya ha d'alliberar aquests homes. Les accions del govern espanyol estableixen un perillós precedent per als drets de les protestes pacífiques i l'oposició política a tot el món.  Demanem a les Nacions Unides que reiterin contundentment que els governs no poden utilitzar càrrecs criminals buits per intimidar l'oposició política."

El grup de treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides ja va sortir, després de l'1 d'octubre, a demanar al govern espanyol respecte pels drets fonamentals i el diàleg polític.

Emmerson també va portar el cas de Julian Assange a aquest grup, que va considerar que la seva detenció era arbitrària. El fundador de Wikileaks, però, continua retingut a l'ambaixada equatoriana a Londres, perquè les decisions d'aquest grup no són vinculants per als governs.

Si es considerés que la detenció de Junqueras, Sànchez i Cuixart és "arbitrària", una resposta que pot trigar mesos, el cas agafaria més dimensió internacional. De fet, Emmerson espera que l'ONU "prengui totes les mesures necessàries per pressionar Espanya perquè aquestes persones no estiguin detingudes".

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaReferèndum 1-OEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut