Vista de la nau de Notre-Dame, envoltada de bastides pels treballs de restauració (EFE)
Vista de la nau de Notre-Dame, envoltada de bastides pels treballs de restauració (EFE)
París

Notre-Dame no tindrà missa del Gall per primera vegada en més de 200 anys

Les tasques de restauració de la icònica catedral de París impedeixen fer-hi cap cerimònia ni processó, cosa que no passava des de 1803

Ramon RadóActualitzat

Des de l'època de Napoleó que Notre-Dame sempre celebrava la missa del Gall. Però, per primera vegada des de 1803, aquesta nit de Nadal no hi haurà cap cerimònia ni processó al voltant de la catedral parisenca, un fet que no havia passat ni durant l'ocupació nazi de París en plena Segona Guerra Mundial.

Quan han passat vuit mesos de l'incendi del 15 d'abril, una grua gegant presideix la catedral, que es troba en plenes tasques de reconstrucció.

 

Una grua gegant presideix actualment l'estructura de Notre-Dame

 

La grua ha de dur a terme la tasca més delicada de tot el projecte d'assegurar la catedral. La necessitat d'assegurar l'estructura, sumat al risc de la contaminació per plom, podria endarrerir les obres de restauració

Aquesta grua gegant serà l'encarregada, a partir del febrer, de retirar un per un els 10.000 tubs metàl·lics, amb un pes total de 250 tones, que l'incendi va soldar.

La tasca serà llarga i necessita mesos de preparació per la seva complexitat. La grua va arribar la setmana passada, en peces separades. Quan s'hagi muntat, arribarà a una alçada de 75 metres.

 

 

Missa a l'església de davant del Louvre

El rector de Notre-Dame, Patrick Chauvet, lamenta no poder celebrar la missa del Gall, però assegura que ell i els fidels veuen el futur amb "esperança":

"Per a tots els fidels de Notre-Dame, crec que serà un signe d'esperança, de dir 'Esperem, tinguem paciència'. La Verge Maria va esperar per al naixement del seu fill i nosaltres esperem també per al renaixement de la catedral"

 

El rector de Notre-Dame, Patrick Chauvet

 

"És dolorós perquè ens hauria agradat celebrar Nadal a Notre-Dame però, al mateix temps, també és esperançador: estem tirant endavant amb la reconstrucció, per exemple, amb la grua gegant que ens ajudarà a retirar aquesta bastida."

 

Aquest Nadal, Chauvet presidirà la missa del dia de Nadal al matí a l'església de Saint-Germain l'Auxerrois, davant del Museu del Louvre.

Per la seva banda, l'arquebisbe de París, Michel Aupetit, que normalment celebrava la missa del Gall a Notre-Dame, l'oficiarà aquest any al Bois de Boulogne.

Aupetit va ser l'encarregat de celebrar la primera missa a la catedral després del foc. Va ser quan havien passat dos mesos de l'incendi i es va fer a porta tancada i amb els capellans amb casc.

 

L'espai de davant de Notre-Dame està envoltat per tanques a causa de les tasques de restauració

 

Les obres no s'aturen

El president francès, Emmanuel Macron, té intenció de tenir enllestida la reconstrucció de Notre-Dame en els propers cinc anys. Amb l'objectiu de complir el termini, les tasques de restauració de la catedral no s'aturen ni per les vacances de Nadal.

 

En l'incendi del 15 d'abril, Notre-Dame va perdre tota la seva coberta i la seva icònica agulla va caure. La tasca dels més de 400 bombers que hi van treballar va impedir que les flames afectessin les dues torres de la façana de la catedral, un fet que, segons els experts, va evitar per només 30 minuts que caiguessin, la qual cosa hauria suposat la destrucció de Notre-Dame.

La icònica catedral del Notre-Dame, construïda al segle XII, és l'escenari de la coneguda novel·la de Victor Hugo "Nostra Senyora de París" i és el lloc on Napoleó es va coronar emperador el 1804.

 

 

ARXIVAT A:
Notre-DameNadalEsglésia
Anar al contingut