Madrid

Notifiquen 120 casos de possibles reaccions adverses a la vacuna contra el càncer de coll d'úter

El Sistema Espanyol de Farmacovigilància ha rebut almenys 120 notificacions de possibles efectes adversos a la vacuna contra el virus del papil·loma humà, causant del càncer de coll d'úter. Segons fonts sanitàries, s'han notificat 45 casos considerats greus. D'entre les nenes afectades, set han hagut d'ingressar, cinc de les quals amb convulsions. Fonts del Ministeri de Sanitat, en canvi, asseguren que només han hagut d'ingressar les dues menors del País del Valencià, una de les quals ha tornat a l'UCI per un episodi nou de convulsions. Sanitat assegura que la resta de casos poden ser efectes secundaris habituals en qualsevol medicament i recorda que la vacuna ha passat tots els controls establerts per l'estat i per la Unió Europea.

Actualitzat
Fonts sanitàries han assegurat que una tercera part de les reaccions adverses han estat marejos o pèrdues del coneixement.

A Catalunya s'han detectat, segons les mateixes fonts, cinc possibles efectes adversos, tots de l'any 2008. Dues de les menors van tenir dolors articulars i musculars intensos i una altra va tenir un fill amb una malformació cardíaca. Quatre de les afectades havien rebut una vacuna de la marca Gardasil –la mateixa del lot sota sospita arran dels casos del País Valencià- i l'altra, de Cervarix.

Quinze dels casos comptabilitzats fins al 10 de febrer els ha notificat la mateixa indústria farmacèutica. Els avisos han arribat al Sistema de Farmacovigilància, on hi ha representades les comunitats autònomes, l'Agència Espanyola del Medicament i els professionals sanitaris.

De la seva banda, fonts del Ministeri de Sanitat apunten que tenen constància de cinc casos, els dos de València i tres més en què hi ha hagut baixades de pressió, convulsions o desmais, sense que les nenes hagin hagut d'ingressar en cap hospital. Sanitat ha donat un missatge de tranquil·litat i ha recordat que no totes les sospites acaben sent, efectivament, reaccions adverses.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut