Les gàrgoles de Notre-Dame, un dels elements més coneguts de la catedral (Reuters)
Les gàrgoles de Notre-Dame, un dels elements més coneguts de la catedral (Reuters)
París

"Nostra Senyora de París", número 1 en vendes després de l'incendi a la catedral

La coneguda novel·la del geperut de Victor Hugo triomfa i alguns llibreters francesos demanen als col·legues que destinin part dels guanys a la reconstrucció de Notre-Dame

Irene VaquéActualitzat

Les vendes de "Nostra Senyora de París", de Victor Hugo, coneguda també com "El geperut de Notre-Dame", s'han disparat després de l'incendi que ha destruït part de la catedral. Tant en algunes llibreries com a la pàgina d'Amazon a França s'ha situat al capdavant del rànquing de vendes.

L'observació de la llista de més venuts aquest dimecres al vespre a la plataforma permetia comprovar com cinc dels deu títols més exitosos són de Notre Dame: 

 

Aquesta novel·la del Romanticisme es va publicar per primera vegada el 1831. Ara, davant l'interès creixent, els editors de butxaca n'han encarregat noves tirades.
 

Crida de dos llibreters a destinar els guanys a les obres

A més, dos llibreters francesos han anunciat que destinaran el marge que obtenen amb aquestes vendes a la reconstrucció de l'església.

La iniciativa és d'Amandin Ardouin i Antoine Bonnet, propietaris de llibreries a Senlis i Fontainebleau, que han reclamat als seus col·legues que facin com ells i es gratin la butxaca per contribuir a la recuperació de la catedral gòtica, que és el monument més visitat d'Europa.

L'establiment que regenta Ardouin ha promogut a les xarxes socials la campanya #UnlivrepourNotreDame, a la qual s'han adherit diversos establiments. 

 

 

En la llista dels que han compromès diners perquè Notre-Dame recuperi la seva fesomia hi ha Disney. El gegant cinematogràfic nord-americà, que va adaptar la novel·la a l'animació amb "El geperut de Notre-Dame", ha promès un donatiu de cinc milions de dòlars (4,4 milions d'euros) per la restauració "insubstituible" de la catedral parisenca.

El fenomen de l'increment de vendes s'assembla al que va passar el 13 de novembre de 2015, després dels atemptats de París, quan es van multiplicar les vendes de "París era una festa", d'Ernest Hemingway. 
 

El passatge premonitori

Mentre França comença a planificar com s'ha de dur a terme la reconstrucció de Notre-Dame, molts francesos s'han fixat en un passatge de la novel·la que fa referència al foc: 

"Tots els ulls s'adreçaven a cap a la part alta de l'església. El que veien era extraordinari. Sobre el  cim de la galeria més alta, més amunt del rosetó central, hi havia una gran flama que s'enfilava entre les dues campanes." 

Ambientada al segle XV, "Nostra Senyora de París" explica les vides de Quasimodo, Esmeralda i Frollo, però té també com a protagonista una catedral que Victor Hugo cridava a preservar perquè havia "caigut en la decrepitud."

L'obra es pot consultar íntegra a Gallica, la biblioteca digital de la Biblioteca Nacional de França. 

ARXIVAT A:
Notre-DameLiteraturaPatrimoni
Anar al contingut