Noruega ja ven més cotxes elèctrics que de combustió
El país nòrdic preveu que els cotxes elèctrics superin el 65% de les vendes el 2021
Oslo

Noruega ja ven més cotxes elèctrics que de combustió

A Catalunya la venda de cotxes totalment elèctrics creix un 81% respecte al 2019

Actualitzat

Noruega es converteix en el primer país del món on les matriculacions de vehicles elèctrics superen les dels vehicles de combustió. Segons dades del sector, la venda de cotxes elèctrics ha representat el 54,3% de tots els cotxes venuts el 2020, i superen la dels vehicles amb motors de gasolina, dièsel i híbrids junts.

Tot i que la venda de BEV havia superat el llindar del 50% en mesos individuals, el 2020 va ser la primera vegada que els cotxes totalment elèctrics, els anomenats vehicles elèctrics de bateria (BEV) van superar el volum combinat de models que contenien motors de combustió interna, que inclou també els de motor híbrid, durant un any en conjunt.

Les vendes de cotxes nous al país l'any passat van ser de 141.412, dels quals 76.789 van ser totalment elèctrics.

El país nòrdic, que ja està al capdavant de la venda de vehicles de baixes emissions al món, ha establert un rècord respecte al 2019 quan el 42,4% dels cotxes venuts van ser elèctrics, i més si tenim en compte que fa 10 anys que aquest tipus de vehicles no representaven més d'un 1% del mercat global, segons la Federació Noruega de Carreteres (OFV).

Els cotxes amb motors només dièsel han caigut des del màxim del 75,7% del mercat noruec global el 2011 fins al 8,6% de l'any passat.

Les vendes de vehicles dièsel a Noruega han caigut del 75% a menys del 9% en 10 anys (CCMA)

 

Noruega 2025: fi de la gasolina i el dièsel

Les vendes de BEV es van accelerar els darrers mesos del 2020 i van assolir el nivell més alt de qualsevol mes al desembre, amb una quota de mercat del 66,7%."Definitivament, estem en el bon camí per assolir l'objectiu del 2025", ha dit el director executiu d'OVV, Oeyvind Thorsen.

Amb l'objectiu de convertir-se en la primer país que posi fi a la venda de vehicles de gasolina i dièsel el 2025, Noruega, productora de petroli, eximeix els vehicles totalment elèctrics dels impostos que han de pagar aquells que depenen de combustibles fòssils.

 

Tub d'escapament
Noruega vol arribar el 2025 a les zero emissions (CCMA)

Volkswagen per davant de Tesla

La política ha convertit el mercat automobilístic del país en un laboratori per als fabricants d'automòbils que busquen un camí cap a un futur sense motors de combustió interna, i que converteix les noves marques i models en els primers llocs de les llistes de best-sellers dels darrers anys.

Entre les marques més venudes els models de l'alemanya Volkswagen han passat al davant del Tesla, com a principal productor de BEV.  La marca Audi de Volkswagen va situar-se al capdavant de la classificació 2020 amb el model esportiu e-tron i vehicles sportsback com els turismes nous més venuts a Noruega l'any passat, mentre que el Model 3 de mida mitjana de Tesla, el guanyador del 2019, va quedar relegat al segon lloc.

Model 3 de Tesla, amb el català al seu menú
La venda del Model 3 de Tesla a Noruega cau davant dels elèctrics de Volkswagen (CCMA)

Nous models i més vendes

Segons els analistes de la indústria i els distribuïdors de vehicles, les vendes de vehicles elèctrics continuaran disparant-se el 2021, a mesura que es comercialitzen més models. Christina Bu, que dirigeix ​​l'Associació Noruega EV.

"La nostra previsió preliminar és que els vehicles elèctrics superin el 65% del mercat el 2021. Si ho aconseguim, l'objectiu de vendre només vehicles de zero emissions el 2025 estarà a l'abast."

El vehicle esportiu de mida mitjana Tesla, el Model Y, arribarà aquest any al mercat noruec, així com els primers SUV elèctrics de Ford, BMW i Volkswagen.

 

 

Catalunya lidera el creixement Espanya

A Catalunya, el mes de desembre la venda de cotxes totalment elèctrics va pujar un 329,6% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, i un 81,72% respecte al 2019, segons dades de ANFAC. És un creixement molt gran, sobretot en un any en el qual a causa de la pandèmia les vendes del sector automobilístic han caigut un 32,2%, tot i la remuntada de l'últim mes de l'any.

Les xifres al total d'Espanya de venda de vehicles elèctrics, híbrids i a gas ha pujat un 26,6% durant el 2020, un creixement que el mes de desembre ha estat de 151%, respecte al desembre del 2019. El creixement dels vehicles totalment elèctrics a Espanya ha estat del 78,4% en relació amb l'any passat.

Per incentivar les vendes de vehicles eficients i sostenibles s'ha creat aquest any el pla Moves

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaContaminacióCrisi climàtica
Anar al contingut