Oslo

Noruega investiga si l'únic detingut pel doble atemptat tenia un còmplice o actuava en xarxa

Com una sola persona pot col·locar un cotxe bomba al centre d'Oslo i, dues hores més tard, provocar una massacre a 40 quilòmetres, disparant contra centenars de joves a l'illa d'Utoya? El govern noruec ha informat que treballen amb agències d'intel·ligència d'altres països per esbrinar si l'autor del doble atemptat de divendres té connexions amb alguna organització internacional. També investiguen si l'home detingut va rebre ajuda i busquen, com a mínim, un còmplice. Anders Behring Breivik, de 32 anys, està relacionat amb l'extrema dreta i és un fonamentalista cristià que odia profundament l'islam.

Actualitzat
Anders Behring Breivik, únic detingut pel doble atemptat a Noruega, va poder portar a terme les dues accions en solitari? Això és el que investiga la policia noruega l'endemà de la tragèdia que ha consternat el país. No tenen informes concrets que avalin la teoria que algú el va ajudar però no descarten cap opció i, segons la premsa local, estarien buscant un còmplice.

No tenen informes concrets que avalin la teoria que algú el va ajudar, però diferents testimonis ho apunten i no es descarta cap hipòtesi. Un portaveu de les forces de seguretat ha confirmat que pensen que podria haver-hi un altre tirador.

A més, s'investiga si el sospitós té connexions internacionals amb alguna xarxa. El portaveu policial no ha revelat quina línia d'investigació segueixen però, per les característiques del detingut, no es descarta que al darrere del doble atemptat hi hagi un grup d'extrema dreta que li donés suport.

El detingut està sent interrogat i sembla que ha reconegut ser autor de la massacre a l'illa d'Utoya. El portaveu de seguretat ha explicat que la comunicació amb ell és complicada i que creuen que havia preparat els atemptats durant mesos.

Sis tones de nitrats

La policia ha escorcollat el seu domicili en un barri ric de l'oest d'Oslo, on Breivik vivia amb la seva mare. No ha informat que hi hagi trobat cap prova ni indici. També han escorcollat una granja a Rena, al nord de la capital del país, que presumptament hauria servit de laboratori d'explosius.

El sospitós tenia una empresa relacionada amb l'agricultura i havia comprat al maig sis tones de nitrats. Són fertilitzants, però tenen un doble ús: també serveixen per fer explosius. El granger que els els va vendre assegura que es tracta d'una quantitat massa petita per a una explotació agrícola, però argumenta que la comanda estava en regla.

El balanç de víctimes pot augmentar

El primer atemptat va tenir lloc quan passaven 20 minuts de les tres de la tarda en ple centre governament d'Oslo. Un cotxe bomba explotava i causava set morts i diversos ferits. El temor que encara hi hagi explosius sense detonar ha impedit als equips de rescat comprovar que realment no hi ha més cossos sota la runa, extrem que no es descarta, segons la policia.

Pel que fa al tiroteig a l'illa d'Utoya contra centenars de joves del Partit Laborista que hi celebraven un campament, el nombre de víctimes s'ha elevat aquest dissabte a 85 mentre que encara hi ha 4 o 5 persones desaparegudes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut