Normalitat a la selectivitat malgrat l'ordre del TSJC sobre la llengua dels exàmens
Prop de 40.000 estudiants s'enfronten a quatre dies de proves i el primer dia, com en anys anteriors, aproximadament un 5% de l'alumnat ha triat una llengua diferent del català
Normalitat a la selectivitat malgrat l'ordre del TSJC sobre la llengua dels exàmens
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Normalitat a la selectivitat malgrat l'ordre del TSJC sobre la llengua dels exàmens

Prop de 40.000 estudiants s'enfronten a quatre dies de proves i el primer dia, com en anys anteriors, aproximadament un 5% de l'alumnat ha triat una llengua diferent del català

Actualitzat
TEMA:
Educació

Prop de 40.000 alumnes catalans han iniciat aquest dimarts les proves d'accés a la universitat, PAU, que s'allargaran com l'any passat fins divendres. Han començat sense cap incidència en la constitució dels tribunals però amb l'ombra de la polèmica judicial per la llengua dels exàmens.

Per segon any, la selectivitat es fa marcada per les mesures de prevenció de la pandèmia entre les que destaca, a diferència de l'any passat, que els alumnes no es poden treure la mascareta durant les proves.

Un cartell recorda a cada aula d'examen que es pot triar entre les tres llengües cooficials (CCMA)


Abans de distribuir el primer examen, el tribunal ha recordat als alumnes que poden demanar-los en qualsevol de les tres llengües cooficials: català, castellà i aranès. Pilar Gómez, coordinadora de les PAU, ha explicat que s'ha enviat un missatge als estudiants i a cada aula d'examen s'hi ha penjat un cartell que ho recorda.

"Tots els estudiants han rebut un missatge recordant que tenen la possibilitat de demanar l'examen en les tres llengües, i el que és molt important, que poden respondre en la llengua que vulguin, independentment de la llengua en la que rebin l'enunciat."


Gómez també ha destacat que "mai hi ha hagut cap conflicte en aquest tema". Segons fonts d'Universitats, aproximadament un 5% dels alumnes ha demanat l'enunciat dels exàmens en una llengua diferent del català. Es tracta d'un percentatge similar al d'altres anys.

La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, va assegurar aquest dilluns que les proves es faran com estaven planificades i considerava una interferència les mesures cautelars urgents del TSJC sobre els exàmens de la selectivitat.

"La llengua catalana és la llengua vehicular de Catalunya. Les proves d'accés a la universitat no es toquen. Ja s'estava garantint que els alumnes triessin la llengua a l'hora de fer la selectivitat."


Quan faltaven menys de 24 hores per a l'inici de les Proves d'Accés a la Universitat, el TSJC donava la raó a l'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya, que havia denunciat que, per defecte, els exàmens es reparteixen en català. "L'elecció de la llengua dels enunciats d'examen no pot venir determinada per l'administració", va assenyalar dilluns la resolució del TSJC.

S'ha demanat a cada alumne la llengua en què volien l'enunciat de l'examen (CCMA)


Laforet i Valle Inclán

Les proves de la Selectivitat han començat amb l'examen de Llengua Castellana i Literatura: Un fragment de "Nada" de Carme Laforet i un de "Luces de Bohemia" de Valle Inclán han estat les dues opcions per triar aquest any. També hi ha hagut proves de matèries específiques: ciències de la Terra i medi ambient, matemàtiques aplicades a les ciències socials i fonaments de les arts, al matí; anàlisi musical, història de l'art i física, a la tarda.

La pregunta capciosa d'aquestes PAU ha estat la de la figura retòrica del text de Valle-Inclán "enciende el cigarro apagado". Les opcions eren quatre: "retruécano", "hipálage", "oxímoron" o "pleonasmo". La resposta correcta era "pleonasmo", però molts estudiants han respost "oxímoron", cosa que ha estat motiu de quantitat de mems a les xarxes.

 

Fins divendres, els estudiants faran un màxim de vuit exàmens --cinc del bloc d'assignatures general i fins a tres del bloc d'assignatures específiques--. Pel que fa a les matèries comunes, aquest dimarts han fet la de Literatura i Llengua Castellana, dimecres, faran les proves de Llengua i Literatura Catalana, i Anglès, i dijous tocarà la d'Història.

Els últimes exàmens, tots d'assignatures optatives, seran divendres.
 

Sense treure's la mascareta

A les aules, distanciats i espais ben ventilats. Les mesures contra la Covid s'han mantingut tret que, a diferència de l'any passat, els estudiants no es podran treure la mascareta en cap moment.

Pràcticament es repeteix el dispositiu de l'any passat, quan les proves es van endarrerir al juliol. Es manté el calendari de quatre dies, i es torna a multiplicar el nombre de tribunals, fins a 225, repartits entre 62 municipis per evitar aglomeracions i desplaçaments.

Batxillerat en pandèmia

Els estudiants que s'hi presenten es poden qualificar de generació Covid, perquè van acabar primer de batxillerat en confinament i han fet segon semipresencialment.

Malgrat aquestes dificultats, vuit de cada deu estudiants de tot Catalunya, uns 32.000, han obtingut aquest any el títol de batxillerat, que els permet presentar-se a les proves aquest any. Els 8.000 restantss'hi presenten per lliure perquè van acabar el batxillerat en anys anteriors i busquen millorar nota o procedeixen de cicles formatius de grau superior.

Si alguna persona té Covid o està confinada, no podrà fer l'examen. El tribunal d'incidències ordinari es reunirà d'aquí deu dies i estudiarà cas per cas per oferir-los una alternativa i garantirà que ningú perdi la convocatòria.

Com cada any, els examinats s'hi juguen el 40% de la nota que els ha de permetre accedir als estudis que desitgen.

ARXIVAT A:
Educació UniversitatTSJCCatalà

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut