Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez el 20 de setembre davant la conselleria d'Economia (Arxiu)

#NoPasaran i #JoAcuso: la xarxa respon les peticions de penes al judici del procés

RedaccióActualitzat

Un paràgraf recollit en l'escrit d'acusació de la fiscalia ha estat l'origen d'un moviment a les xarxes de suport als independentistes processats per l'1 d'Octubre. Són centenars de tuits agrupats sota els "hashtags" #NoPasaran i #JoAcuso.

És concretament una frase que apareix a la pàgina 84 de l'escrit d'acusació que la fiscalia ha presentat davant el Tribunal Suprem. Allà, s'hi detalla que Jordi Cuixart, president d'Òmnium, es va adreçar "en diverses ocasions a la multitud per conduir la seva actuació" la tarda del 20 de setembre davant de la Conselleria d'Economia.

L'escrit diu que Cuixart, "malgrat reivindicar el pacifisme de la mobilització, va apel·lar a la determinació mostrada durant la Guerra Civil (fent servir l'expressió "No pasarán!) i va desafiar l'Estat a decomissar el material que s'havia preparat pel referèndum":

La fiscalia assegura que Cuixart va acabar la seva intervenció dient "avui som desenes de milers aqui, demà serem centenars de milers allà on siguem necessaris... No tingueu cap dubte que guanyarem la nostra llibertat":

 

 

Jordi Cuixart no nega haver fet servir el "No pasarán", un lema popularitzat durant la Guerra Civil. És més, es reivindica com a hereu dels lliutadors antifranquistes que van defensar la democràcia:  

 

 

"J'accuse", la falsa acusació de traïció

De forma paral·lela, han aparegut desenes de tuits sota el #JoAcuso que recorden l'alegat que va fer Émile Zola l'any 1898 per defensar el capità Alfred Dreyfus. Zola va publicar en un diari una carta oberta al president francès Félix Faure on defensava la innocència de Dreyfus, acusat d'alta traició per col·laboració amb Alemanya.

La carta començava amb el ja famós "J'accuse" i va ser l'origen d'una important crisi política i social a la França de finals del s. XIX.

I avui, la xarxa s'ha omplert de missatges que recorden aquests dos moments històrics: la lluita per la defensa dels valors democràtics durant la Guerra Civil i la controvertida acusació de traïció al capità francès Alfred Dreyfus.

 




Els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, membres del govern com Josep Costa o exmembres de la judicatura com Elpidio Silva han piulat amb els dos hashtags:

 

 


 

 

ARXIVAT A:
Judici procésJordi CuixartJordi SànchezReferèndum 1-OProcés catalàGovern empresonatXarxes socials
Anar al contingut