L'activista pel clima Greta Thunberg a Juncker: "Sereu recordats com els malvats"
Greta Thunberg en una conferència organitzada pel Comitè Econòmic i Social Europeu (Reuters)

Nominen al Nobel de la Pau Greta Thunberg, jove activista contra el canvi climàtic

Amb només 16 anys, tres polítics noruecs l'han proposat per les seves reivindicacions contra el canvi climàtic i per ser una cara visible de l'ecologisme

RedaccióActualitzat

La jove activista sueca Greta Thunberg, coneguda per la seva lluita contra el canvi climàtic, ha estat proposada per al Nobel de la Pau d'aquest any per un grup de diputats socialistes noruecs.

La Greta només té 16 anys. L'estiu passat va començar a fer vaga cada divendres i a protestar davant el Parlament suec per reclamar mesures més efectives contra el canvi climàtic.

El diputat noruec d'esquerres André Ovstegard ha estat un dels responsables de la nominació:

"Hem nominat la Greta perquè l'amenaça climàtica és probablement una de les principals causes de guerra i de conflicte. El moviment de masses que ha impulsat és una contribució molt important a la pau."


Després de la seva intervenció en la cimera de l'ONU a Polònia i al Fòrum de Davos, la Greta es va convertir en un exemple per a molts joves de diferents països, que han impulsat iniciatives similars.

 

 

Els promotors de la seva nominació argumenten que donar-li el Nobel seria un reconeixement del fet que l'acció climàtica i el compromís per la pau van "de la mà" i suposaria un suport a aquests moviments populars.

Thunberg ha agraït, al seu compte de Twitter, la nominació per al Nobel:

 

 

La Greta té la síndrome d'Asperger. En un acte públic a Brussel·les, va justificar la vaga que feia cada divendres a l'escola:

"Estem faltant al col·legi perquè hem fet els nostres deures."

 

"Si ajuda al clima el fet que s'escrigui tant sobre mi, endavant. Tot i això, significa que haig d'anar amb compte amb tot el que faig. Si menjo pa en una bossa de plàstic, hi haurà gent que m'insultarà. De totes maneres, crec que això és positiu, ja que la gent pot veure la irracionalitat d'aquest tipus de campanyes negatives."

 

Quan tenia onze anys, va començar a interessar-se per tot el que envoltava el canvi climàtic i va caure en una depressió que va arrossegar tota la família a una crisi. Se'n van sortir amb canvis en el seu estil de vida, com fer-se vegans o deixar d'agafar avions.

 

La Malala Yousafzai, del Pakistan, ha estat de moment la persona més jove a guanyar el premi, amb 17 anys.

Greta s'afegeix a la llista de candidats al Nobel de la Pau, que ja compta amb 304 nominats, entre ells Donald Trump. 219 són individus, mentre que els altres 85 són organitzacions.

Només tenen potestat per proposar candidats al premi Nobel de la Pau catedràtics d'universitat en Dret, Història i Ciències Polítiques, parlamentaris, antics premiats i membres de tribunals internacionals.

 

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut