Un grup d'activistes ha intentat endarrerir l'inici de la conferència, en protesta pels "incompliments" dels compromisos en la l…
Un grup d'activistes ha intentat endarrerir l'inici de la conferència, en protesta pels "incompliments" dels compromisos en la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
Viena

Només un terç dels malalts de la sida reben el tractament necessari, segons l'OMS

Només un de cada tres malalts de sida reben el tractament adequat, segons ha alertat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a la Conferència Internacional sobre el virus que se celebra aquests dies a Viena. Dels més de 33 milions de persones que estan infectades amb el VIH, poc més de 5 milions reben tractament quan els que n'haurien de rebre són uns 15 milions. L'últim any, la xifra de malalts que han rebut tractaments nous s'ha incrementat en 1.200.000 persones. Si aquests medicaments nous es generalitzen, l'OMS creu que les morts relacionades amb el VIH es podrien reduir el 20% els propers cinc anys.

Actualitzat
L'expresident dels Estats Units Bill Clinton i el fundador de Microsoft Bill Gates han estat les estrelles de la jornada d'aquest dilluns a la Conferència Internacional sobre la Sida 2010. Tots dos han demanat un major esforç per recollir fons en la lluita contra la malaltia. Clinton ha manifestat, davant dels 25.000 participants en la conferència, que "no fem prou contra la sida", ja que l'expresident opina que només fent les coses "més ràpid, millor i més barat" es compta amb "la disposició moral per demanar més diners" als donants enmig d'una crisi econòmica com l'actual.

Bill Clinton també ha apostat per potenciar el suport a les organitzacions de base i les organitzacions nacionals de salut en comptes de dirigir tot el finançament a organismes internacionals, que sovint veu massa burocratitzats. A més, Clinton ha apuntat a la prevenció com "la millor estratègia" en el combat contra la malaltia, per sobre de qualsevol altre aspecte.

En la mateixa línia s'ha posicionat Bill Gates. El fundador del gegant Microsoft ha demanat un canvi de visió per tal de fer un salt qualitatiu. Gates ha insistit que, a banda de reclamar més fons, cal "exprémer el màxim benefici de cada dòlar" i treballar perquè els diners s'inverteixin d'una manera més eficaç.

Gates, un dels principals donants individuals en la lluita contra la sida, creu que cal reduir la despesa en distribució dels medicaments contra el VIH i minimitzar els costos de personal mèdic i proves clíniques. El filantrop, que també s'ha mostrat esperançat amb els possibles fruits d'una campanya agressiva de prevenció, en línia amb les noves directrius de l'OMS, sosté que el tractament primerenc no només permet salvar vides, sinó també reduir els riscos de contagi, ja que es redueixen els nivells del virus a la sang.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut