La contaminació emboira el districte financer de Londres
La contaminació emboira el districte financer de Londres (Reuters/Toby Melville)

Només un 1% de la població mundial respira aire amb nivells de contaminació segurs

L'informe de l'OMS sobre qualitat de l'aire, presentat aquest dilluns, afirma que el 99% dels habitants de la Terra està exposat a nivells de contaminants més elevats dels recomanats

Només un 1% de la població mundial, uns 79 milions de persones, respiren aire amb uns nivells de contaminació per sota dels que l'OMS considera segurs per a la salut. El 99% restant dels 7.900 milions d'habitants que hi ha actualment a la Terra està exposat a nivells més elevats dels recomanats.

Aquesta és la dada principal i més impactant de l'informe de l'OMS sobre qualitat de l'aire, que s'ha presentat aquest dilluns. Segons l'informe, actualment més de 6.000 ciutats a 117 països mesuren la qualitat de l'aire (més de la meitat de les que es calcula que hi ha a tot el món) i això permet comprovar que la majoria dels seus pobladors estan exposats a nivells massa elevats de partícules i de diòxid de nitrogen (NO).

Els ciutadans de països amb ingressos mitjans i baixos estan exposats a les concentracions de partícules més elevades, però en el cas del diòxid de nitrogen la diferència amb els d'alts ingressos és petita.

Les PM2.5 i les PM10 (partícules amb diàmetre inferior, respectivament, a 2,5 i 10 micres) i l'NO2 s'emeten bàsicament per l'ús de combustibles fòssils, tant dels vehicles amb motor de combustió com en calefaccions, cuines i indústries. Per primer cop, l'informe de l'OMS introdueix les concentracions mitjanes  a nivell de terra d'aquests contaminants i de l'ozó. Aquest últim es produeix per l'acció dels raigs ultraviolats del Sol en els òxids de nitrogen.

Per això, la recomanació principal és reduir la dependència dels combustibles fòssils. Als efectes sobre la salut s'hi afegeixen els de disponibilitat i econòmics, com afirma Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS:

"Els preus elevats dels combustibles fòssils, la seguretat energètica i la urgència d'abordar els reptes de salut tant en contaminació de l'aire com del canvi climàtic augmenten la necessitat urgent de moure'ns a més velocitat cap a un món menys dependent dels combustibles fòssils".

L'OMS explica que en els darrers anys s'han acumulat moltes més proves sobre els efectes d'aquests contaminants en la salut, fins i tot a nivells baixos. Les PM2.5, especialment, poden penetrar a llocs profunds dels pulmons, entrar al corrent sanguini i provocar danys cardiovasculars, cerebrovasculars (ictus) i respiratoris, però també en altres òrgans. I l'NO2 està associat a problemes respiratoris.

Els nivells de PM10 estan per damunt de la mitjana al Mediterrani Oriental i al sud-est asiàtic. Allà afecta aglomeracions urbanes de qualsevol dimensió i estan sis vegades per sobre de les directrius de l'OMS.

Per a les PM2.5 el patró és similar, però a l'Àfrica i al Pacífic Occidental els nivells són vora cinc vegades superiors als recomanats.

En canvi, els nivells més baixos de partícules es troben a Europa i els més baixos de NO2, a Amèrica. Per al NO2, les concentracions més elevades es donen a les regions més poblades del món. L'informe també destaca que la concentració de NO2 s'incrementa amb la mida de la ciutat, degut al fet que la font principal és el trànsit motoritzat.

Amb aquestes dades, l'OMS crida a intensificar l'aplicació de les directrius sobre qualitat de l'aire, identificar les fonts de contaminants, donar suport a la transició cap a sistemes d'enllumenat domèstic, cuina i calefacció de fonts netes i construir sistemes de transport públic segurs i assequibles i xarxes per a ciclistes i vianants.


Revisar els nivells a Europa

L'any passat l'OMS va revisar les directrius sobre qualitat de l'aire i les va fer més estrictes. En canvi, els nivells vigents a la Unió Europea segueixen sent molt més elevats del que seria recomanable.

En una carta publicada al novembre a The Lancet Planetary Health, investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) calculaven que les ciutats europees podrien evitar 114.000 morts prematures addicionals cada any si complissin les noves recomanacions de qualitat de l'aire presentades per l'OMS al setembre.

Un dels autors de la carta, Mark Nieuwenhuijsen, ha explicat al 324.cat que espera una adaptació dels nivells de contaminació a la UE. Aviat hi haurà un reunió del Consell per fer una proposta i en els propers anys hi hauria una revisió dels actuals nivells, que considera "ridículs".

Un dels problemes, afegeix, és que no es mira tant el benefici sobre la salut com l'impacte econòmic de les mesures. Es presta molta atenció als costos i es considera que els beneficis són baixos, però això es deu al fet que no s'hi solen incloure, com a conseqüències positives, els efectes sobre la salut. Per això, conclou, sovint moltes indústries consideren que mesures com desenvolupar nous motors són massa cares.

ARXIVAT A:
SalutMedi ambientContaminacióOMS
Anar al contingut