Només hi ha 41 bomberes a Catalunya, l'1,8% del cos

Les campanyes institucionals que s'han fet fins ara per augmentar la presència de dones no han tingut resultat

RedaccióActualitzat

Fins fa 12 anys, no hi havia cap dona al cos de Bombers de Barcelona. Ara només són 8, tot just el 2% de la plantilla. La situació és igual als Bombers de la Generalitat: 41 bomberes i 2.219 bombers. El percentatge augmenta una mica en el cas dels bombers voluntaris, on un 6,8% són dones.

 

La Mariela Emanuel treballa des de fa pocs mesos al Parc de Bombers de l'Eixample de Barcelona. Té 40 anys, tres filles i una conciliació laboral i familiar complicada. Era camionera, abans de ser bombera.

"M'agrada moltíssim. És una professió molt agraïda, pots ajudar. A vegades m'han dit: una bombera! i es queden mirant..."

 

Ha estat 7 anys per treure's les oposicions, però ho recomana a totes les noies que ho vulguin fer:

"No és fàcil, és una professió dura, ho pot ser. I molt diversa, has d'estudiar moltes coses. També has d'estar forta, doncs et prepares i hi pots arribar"

 

La falta de referents femenins en aquesta professió és mundial. A les xarxes hi ha hagut algunes campanyes de suport a nenes que volien ser bomberes.

L'interès entre les dones ha crescut, però no prou. Fa deu anys, la Generalitat va començar una campanya a les escoles i centres d'inserció laboral, quan encara hi havia menys bomberes: només 27, un 1,1%.

 

Des de l'Ajuntament de Barcelona, també fan la campanya "Bomberes, per què no?", en què volen mostrar que és una feina que poden fer tant homes com dones, que es fa en equip i en què, a més, les dones poden arribar a ser també el màxim comandament. Ho ha fet Clara Latorre, cap de guàrdia de Bombers de Barcelona:

"Per ser cap de guàrdia has de ser enginyera o arquitecta. És cert que som poques, però jo m'hi sento molt còmode"

 

Clara Latorre i Mariela Emanuel, dues de les vuit bomberes de Barcelona (tv3)

Tant la Mariela Emanuel com la Clara Latorre agraeixen el suport que sempre han rebut de les famílies i amistats, que les han empoderat, sense caure en estereotips ni prejudicis.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut