La portaveu socialista al Parlament, Laia Bonet
La portaveu socialista al Parlament, Laia Bonet
Barcelona

Només ERC dóna suport sense condicions a la proposta de demanar un nou pacte fiscal

Els partits han reaccionat a la proposta de la Generalitat de demanar, a partir del 2012, al govern espanyol, de recaptar i gestionar el 100% dels impostos dels catalans. El PSC la qualifica de massa ambigua i creu que abans de posar-la en marxa s'hauria d'esprémer l'actual model de finançament. El PP afirma que no s'hi sumarà i ICV-EUiA es manté reticent i vol veure la lletra petita. ERC és l'única força que hi ha garantit el suport.

Actualitzat
La Generalitat vol recaptar i gestionar els impostos dels catalans, i així ho plantejarà l'executiu d'Artur Mas al govern espanyol a partir del 2012. Aquest és el principal objectiu dels plans sobre el model fiscal que el govern català desitja per a Catalunya.

El PSC qualifica de massa ambigu aquest dibuix del pacte i considera que s'hauria de treure més suc del model de finançament vigent. "En lloc de continuar amb tanta ambigüitat , valdria la pena que dediquessin el seu temps a treballar per aconseguir els 1.450 milions del fons de competitivitat i a fer realitat figures que ja preveu el mateix Estatut, per exemple, el consorci tributari, i que podria servir perfectament per al que ells anunciaven amb paraules grandiloqüents com que Catalunya ingressi" tot el que recapta, ha dit la portaveu socialista al Parlament, Laia Bonet.

En declaracions al programa "Polièdric" de Catalunya Informació, la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha avançat que de moment no se sumaran a la proposta. "Si Catalunya vol aquest model de finançament, també el poden voler altres comunitats autònomes i llavors estaríem parlant d'un model d'Espanya confederal i d'un model de gestió de tributs d'una altra mena. Això és anar massa enllà. Nosaltres ara per ara no hi estaríem, per aquesta tasca".

El republicà Joan Puigcercós veu la proposta com "l'única fórmula" amb què "tindrem garantit el poder polític per decidir des de Catalunya. Sabem que és molt díficil, però des d'Esquerra Republicana donarem tota l'empenta possible perquè en aquest proper any puguem tenir una proposta".

ICV-EUiA veu la proposta amb bons ulls, però es mostra reticent. "Sempre hem dit que estem disposats a acompanyar un model de concert econòmic solidari, però volem veure la lletra petita", ha afegit l'ecosocialista Laia Ortiz.

Tant Esquerra com Iniciativa prefereixen que la comissió d'estudi del pacte fiscal sigui parlamentària, amb la participació d'experts.

Anar al contingut