Madrid/Barcelona

Només el PP defensa la reforma exprés del Tribunal Constitucional

La resta de partits creu que la iniciativa dels populars és electoralista

RedaccióActualitzat

El PP s'ha quedat sol amb la reforma exprés del Tribunal Constitucional perquè es pugui inhabilitar el president Artur Mas en cas d'incompliment de les seves sentències. La reforma es va presentar aquest dimarts a Madrid, quan falta menys d'un mes per a les eleccions del 27 de setembre i preveu sancions de fins a 30.000 euros per a aquells governants que vulnerin la legalitat. La iniciativa, que es tramitarà per la via d'urgència, la va defensar el portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, al costat del cap de llista del PP a les eleccions catalanes, Xavier García Albiol, que va llançar aquest advertiment: "És un missatge molt clar a aquells que volen trencar Catalunya de la resta d'Espanya que la broma ja s'ha acabat."

La iniciativa del PP de reforma del Constitucional té el rebuig de la resta de formacions. El PSOE no hi donarà suport. El líder socialista, Pedro Sánchez, considera que el PP "torna a instrumentalitzar amb fins electorals i partidistes les institucions que haurien de servir a l'interès general. El senyor Rajoy, que tant parla d'Espanya, què poc la vol i què malament la defensa". A Albert Rivera, de Ciutadans, la proposta no li sembla pertinent: "Hi ha mecanismes jurídics de la jurisdicció ordinària perquè es pugui actuar"

Enmig de la precampanya pel 27-S, han desqualificat també la reforma Oriol Junqueras, d'Esquerra: "Un govern que modifica lleis ad hoc, expressament, a propòsit, per aplicar-les a una, a dues o tres persones"; Miquel Iceta, del PSC: "Judicialitzar la política és el pitjor dels camins. Per tant, els socialistes no els acompanyarem en aquest camí"; Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot: "Com si necessitéssim encara un gendarme exprés per segellar la falta de llibertats que estem patint i les agressions dels nostres drets", i Ramon Espadaler, d'Unió Democràtica: "El primer que està incomplint sentències del Tribunal Constitucional és el govern del Partit Popular i podíem fer una llista molt llarga. Doncs que se l'apliquin ells mateixos."

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, critica amb duresa la reforma de la llei. Assegura que, amb aquesta decisió, els populars tornen a aplicar mesures del franquisme.

En l'àmbit acadèmic, el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós creu que el govern espanyol ha volgut polititzar encara més el Tribunal Constitucional. Argumenta que fins ara l'alt tribunal ja podia sancionar qui incomplia les seves decisions, però que ara ho haurà de fer obligatòriament. Dolors Feliu, jurista, directora general dels Serveis Consultius i Coordinació Jurídica de la Generalitat, assegura que aquesta reforma està pensada només en clau de substitució política.

L'expresident del Tribunal Constitucional Pascual Sala considera que la reforma del PP per donar capacitat sancionadora a aquest ens és políticament inoportuna i desnaturalitza la institució. Sala rebutja que aquesta reforma tingui la capacitat de suspendre un responsable polític.

Margallo defensa la reforma del TC i renya els partits

Des del govern espanyol, el ministre d'Afers Exteriors ha sortit en defensa d'aquesta reforma que proposa el PP de la llei del Constitucional. Des d'Alemanya, José Manuel García-Margallo ha insistit que l'objectiu final de la reforma és de garantir el compliment de la llei. A més, Margallo ha reclamat a la resta de formacions polítiques que "es retractin" en la seva defensa del compliment o no de la llei. El ministre ha explicat que "la funció del legislador és omplir llacunes, cobrir forats, eliminar les escletxes perquè ningú pugui escapar-se de complir la llei i les sentències".

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut