Només el 10% dels ordinadors promesos per Educació arribaran abans de Nadal

El govern atribueix el retard al desabastiment causat per la gran demanda mundial de dispositius
Iacma Monterde Segura Actualitzat
TEMA:
Educació

A punt d'acabar el primer trimestre escolar, els alumnes de 3r i 4t d'ESO i dels ensenyaments postobligatoris encara no han rebut els ordinadors portàtils que el govern va prometre a l'estiu, després de l'experiència del primer confinament.

El Departament d'Educació va anunciar que repartiria 300.000 dispositius per a estudiants abans de Nadal.

A principis de novembre, de fet, el conseller Josep Bargalló va reiterar aquest compromís.

Els primers aparells han començat a arribar als centres educatius tot just aquesta setmana, i Educació ja reconeix que abans de Nadal a penes n'haurà lliurat un de cada deu.

Un altre 10%, comprat directament pel Ministeri d'Educació i Formació Professional, està previst que arribi a la primavera.

El 80% dels ordinadors portàtils destinats als estudiants, per tant, arribaran, si tot va bé, durant el segon trimestre.

Tampoc va a l'hora el repartiment dels 72.000 portàtils per a docents: abans de festes hauran arribat al seu destinatari gairebé la meitat dels previstos.

 

Alguns docents encara no disposen de portàtils per fer classes online (TV3)


A l'institut Sunsi Móra de Canet de Mar, per exemple, acaben d'arribar els 31 primers dispositius, i són per al professorat.

Jordi Canalda, director del centre, considera que "s'hauria de prioritzar l'alumnat, que és qui en fa un ús més freqüent i necessari".

Al Sunsi Móra, però, gràcies a l'AMPA, han pogut finançar dispositius i aconseguir-ne un per a cada dos estudiants.

D'aquesta manera han pogut continuar fent classe quan algun grup ha hagut de fer quarantena.

 

Educació compta poder repartir el 90% dels portàtils per a alumnes durant el segon trimestre (TV3)


A què és degut, aquest retard?

Des d'Educació s'atribueix a la manca de disponibilitat mundial que s'ha produït a causa de l'alta demanda.

Mar Camacho, directora general d'Innovació, Recerca i Cultura Digital, argumenta que tots els països del món estan comprant equipaments que es fabriquen tots a la Xina.

I assegura que Catalunya és la primera comunitat autònoma que ha rebut aquests equipaments, perquè Educació va agilitar molt els processos.

 

Abans de Nadal només es repartiran un 10% dels ordinadors previstos (TV3)


Des del sindicat USTEC, en canvi, Eli Pericas parla de "fracàs absolut" i es pregunta: "Realment, quan arribaran? Quan ja haguem acabat el curs?"

El Departament d'Educació confia que els ordinadors arribaran a finals d'any i compta poder repartir-los en reprendre el curs, per potenciar la igualtat d'oportunitats.

En aquest sentit, el que sí que ja s'han entregat són la majoria de les 90.000 connectivitats per als estudiants més vulnerables.

També s'ha accelerat, a causa de la pandèmia, el repartiment de rúters per dotar de wifi escoles i instituts, acció que ja estava prevista en el Pla d'Educació Digital de Catalunya 2020-2023.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut