Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

#NoErenBruixes: Sàpiens restitueix la memòria d'un miler de dones executades a Catalunya

La revista Sàpiens proposa en el seu número del març recuperar la dignitat de les dones assassinades a Catalunya per acusacions de bruixeria a través d'un dossier especial i un mapa interactiu

Redacció Actualitzat
TEMA:
Feminisme

Entre els segles XV i XVIII, a Catalunya es va jutjar i executar un miler de dones per ser considerades bruixes. Aquest dissabte, al Palau Robert de Barcelona, la revista Sàpiens ha presentat la campanya "No eren bruixes, eren dones", que vol restituir la memòria d'aquestes víctimes, coincidint amb una investigació que, per primer cop, ha permès identificar-ne moltes d'elles. 

I és que els historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell han identificat amb noms i cognoms més de 700 dones que van ser executades per bruixeria al nostre país. La misogínia i el sistema patriarcal van ser els principals responsables, però no els únics, de les caceres de bruixes a casa nostra. 

Les víctimes de la persecució eren majoritàriament dones grans, pobres i sense familiars o amics que els poguessin fer costat. Se les acusava de bruixeria, un crim inexistent que es va legislar, per primer cop a Europa, a la Vall d'Àneu, l'any 1400. Es van encetar així 300 anys de persecució amb mil dones sentenciades a Catalunya, l'indret amb més víctimes de la Península.

Clàudia Pujol, directora de Sàpiens: "Els números de Catalunya fan feredat i, per primer cop, hem pogut posar noms a tota aquesta barbàrie."

Noms denunciats, paradoxalment, no per la Inquisició, sinó pels veïns dels territoris més descentralitzats.

Agustí Alcoberro: "Aquí la Inquisició era poc poderosa i, en canvi, els tribunals locals tenien moltes competències, cosa que va fer que la cacera de bruixes fos particularment cruel."


Manifest de suport

La campanya de restitució d'aquestes dones impulsada per Sàpiens va acompanyada per un manifest al qual ja s'han adherit més de 7.000 signants, entre els quals hi ha noms com Itziar Castro, Agnès Busquets o Maria Barbal, i també més de 150 historiadors de diferents universitats catalanes.

 

Mapa interactiu amb 700 fitxes

Una caça de bruixes que també es pot consultar sobre el mapa, amb un atles interactiu amb les localitzacions i els noms d'aquestes dones perseguides, i que conté 700 fitxes inèdites.

Es tracta del web més complet que existeix sobre els judicis per bruixeria celebrats als segles XV-XVIII a Catalunya i Andorra, on es mostren per primer cop els esdeveniments, els anys i els llocs on van succeir, així com les persones i institucions que hi van participar.

També hi ha els espais d'aplec diabòlic, els endevinaires i els judicis de la Inquisició de Barcelona, per diferenciar-los de la resta, que van ser realitzats, tots, per tribunals seglars.

Aquí s'explica com navegar per aquest mapa:

 

ARXIVAT A:
8M Mitjans de comunicació Feminisme

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut