Els tres guanyadors del Nobel de Física 2017
Els tres guanyadors del Nobel de Física 2017
Estocolm

Nobel de Física a la detecció de les ones gravitatòries que va predir Einstein

L'acadèmia sueca ha premiat el projecte LIGO, amb participació de la Universitat de les Balears

RedaccióActualitzat

El Premi Nobel de Física 2017 ha estat per a Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne, per les seves "contribucions decisives al detector LIGO i a l'observació de les ones gravitatòries."

Les ones gravitatòries de l'Univers es van observar per primera vegada el 14 de setembre del 2015. Es tracta d'ondulacions de l'espai-temps generades per un cos massiu accelerat que va predir Albert Einstein fa cent anys. En aquella primera observació van venir d'una col·lisió entre dos forats negres a 1.300 milions d'anys.

Aquest descobriment està considerat una de les fites científiques més importants del segle en validar un dels pilars de la física moderna -la teoria general de la relativitat- i obrir una nova finestra per observar l'Univers.

Els tres investigadors ja van ser guardonats en l'última edició dels premis Princesa d'Astúries d'Investigació el juny passat.

LIGO és l'observatori que va detectar per primera vegada les ones gravitacionals en un projecte internacional que integra un miler d'investigadors de 18 països, entre ells, un equip de científics de la Universitat de les Balears.

Anar al contingut