"No us rendiu!", el testament de Stéphane Hessel, arribarà al març a les llibreries

L'escriptor i intel·lectual, Stéphane Hessel, mort aquest dimecres als 95 anys, ha deixat un llibre pòstum que es publicarà al març a Espanya. Es tracta d'un document que se solidaritza amb el patiment dels espanyols i ofereix alternatives per no rendir-se.
"No us rendiu!", el testament de Stéphane Hessel, arribarà al març a les llibreries
París

"No us rendiu!", el testament de Stéphane Hessel, arribarà al març a les llibreries

L'escriptor i intel·lectual, Stéphane Hessel, mort aquest dimecres als 95 anys, ha deixat un llibre pòstum que es publicarà al març a Espanya. Es tracta d'un document que se solidaritza amb el patiment dels espanyols i ofereix alternatives per no rendir-se.
Redacció Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
Stéphane Hessel ha mort aquest dimecres als 95 anys, deixant un testament polític. Es tracta de "No us rendiu!", un llibre pòstum que es publicarà durant el mes de març a Espanya. Aquest document ve precedit del manifest "Indigneu-vos", que va inspirar al moviment dels indignats, i de "Comprometeu-vos", on Hessel intensifica encara més les seves exigències morals.

Segons ha informat Edicions Destino, que publicarà el llibre, "No us rendiu!" portarà per subtítol "Amb Espanya, a la trinxera per la llibertat i el progrés". És "el llegat d'un home savi, pensat i escrit per als lectors espanyols". Aquest document, afegeix l'editorial, se solidaritza amb els espanyols, especialment amb els joves que pateixen més durament la crisi i ofereix alternatives per seguir endavant, per no rendir-se.

En aquest últim llibre, Stéphane Hessel, de la mà del periodista i escriptor Lluís Uría, reflexiona i aporta les seves propostes "per seguir endavant, per no deixar-nos sotmetre pels profetes de la catàstrofe i per evitar que el futur dels espanyols, sobretot el dels joves, ho escriguin els nous déus del segle XXI: els mercats financers i els seus agents polítics governamentals".

Nascut a Berlín el 1917 i refugiat a França durant la Segona Guerra Mundial, Hessel va ser capturat per la Gestapo i va passar pels camps de concentració de Buchenwald i Dora-Mittelbau. Del camp de Buchenwald es va arribar a escapar de la forca perquè va adoptar la identitat d'un pres mort de tifus. Després de la guerra va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans el 1948. També va ser ambaixador de França a l'ONU.

La fama mundial, però, li va arribar fa poc, amb el llibre manifest polític "Indigneu-vos!". Publicat per una petita editorial de Montpeller, al sud de França, sense cap tipus de promoció mediàtica, el llibre es va convertir en un gran èxit de vendes. A França, va vendre quasi un milió d'exemplars en només 10 setmanes. El llibre va traspassar fronteres i va ser traduït a una trentena de llengües, amb uns 4 milions d'exemplars en un centenar de països. A Espanya, l'obra la va publicar l'Editorial Destino, amb pròleg de José Luis Sampedro.

Lluny de molestar-lo, Hessel va gaudir del fet de convertir-se en una figura pública. "Aquest llibre ha transformat totalment la meva vida. Jo era un petit diplomàtic jubilat que duia una vida tranquil·la i ara no puc passejar-me per París sense que algú m'aturi pel carrer per donar-me les gràcies. És meravellós", afirmava l'autor fa només uns mesos.

Amb poc més de 30 pàgines, Hessel va fer tota una crida a la resistència de la població que va inspirar moviments de protesta a tot el món, entre els quals els citats "indignats" a Espanya.

El 2009, després de rebre el Premi de la Pau de l'Associació de les Nacions Unides a l'Estat, Hessel va dir en una entrevista a TV3 que "el dia més feliç de la meva vida" havia estat aquell en què es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans. En aquell moment, com a únic membre en vida que va redactar la declaració, reflexionava sobre la dificultat d'aquells temps i apuntava que, si ara la tornés a fer, hi inclouria dos temes d'actualitat: el terrorisme i la conservació del planeta.

El 2011 va publicar amb Gilles Vanderpooten "Comprometeu-vos!". L'obra és una entrevista a tots dos sobre els drets humans i la lluita contra la desigualtat i per l'ecologia. En aquesta obra, el pensador mostrava la seva preocupació per la diferència incommensurable que hi ha entre les forces polítiques i els joves, així com per la degradació del planeta i el medi ambient.

Aquell mateix any, Hessel va passar pel programa "El matí de Catalunya Ràdio", on va reiterar la seva crida a mantenir l'esperança. "Jo dedico totes les forces que em queden i el meu dinamisme a canviar les coses", deia. L'entrevista completa la podeu escoltar aquí.VÍDEOS RELACIONATS